Wat is een wervingsprofiel?
In een wervingsprofiel of vacaturetekst staat een omschrijving van een bepaalde functie bij een organisatie. In het wervingsprofiel staan functie-eisen, arbeidsvoorwaarden en een omschrijving van de organisatie om medewerkers te werven. Kandidaten die werk zoeken, kunnen via het wervingsprofiel solliciteren op een baan. Werkgevers willen met een wervingsprofiel nieuwe collega’s werven, zodat ze voor hun organisatie gaan werken. Houd rekening met een aantal tips voor het schrijven van goede vacatureteksten. Onderstaande uitgangspunten helpen je een antwoord te vinden op de vraag ‘Wat is een wervingsprofiel?’.
1. Waar moet een wervingsprofiel aan voldoen?
Een wervingsprofiel heeft een aantal terugkerende onderdelen. Een van de belangrijkste elementen van een wervingsprofiel is de functienaam, die uiteraard goed herkenbaar is voor de doelgroep. Gevolgd door een wervend intro die meteen de essentie van de functie weergeeft. Wees hier onderscheidend en lees onze tips voor het schrijven van een onderscheidende vacaturetekst voor inspiratie. De eerste indruk weegt voor 34% van de kandidaten zwaar mee voor een keuze om te gaan solliciteren. Na het intro komt doorgaans de functieomschrijving van het wervingsprofiel met aangesloten de functie-eisen.
Informatie over de organisatie en het team mag niet ontbreken in het wervingsprofiel. Hier kun je bijvoorbeeld ingaan op de missie en visie van de organisatie. Wist je dat 40% van de kandidaten hier iets over terug willen zien in een vacaturetekst? Nog een belangrijk onderdeel van een wervingsprofiel zijn de arbeidsvoorwaarden. Hierin laat je zien waar de sollicitant op kan rekenen. Ongeveer 28% van de lezers vindt het storend als er geen arbeidsvoorwaarden in een wervingsprofiel staan. Een vacaturetekst wordt vaak afgesloten met een call to action, contactgegevens en de sollicitatieprocedure. Hieronder een opsomming voor een overzicht welke elementen in een wervingsprofiel horen terug te komen:
- functietitel.
- wervende introductie.
- duidelijke functieomschrijving.
- noemen van de functie-eisen voor de kandidaat.
- beschrijving van de organisatie en het team.
- opsomming van arbeidsvoorwaarden, waaronder het salaris.
- alinea waarin de procedure om te solliciteren wordt uitgelegd.
- call to action, om kandidaten het laatste duwtje te geven.
2. Wat is belangrijk voor een wervingsprofiel?
Om een goed wervingsprofiel te schrijven, is er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. Wees je er ten eerste van bewust dat je schrijft voor slechts 1 persoon: de ideale kandidaat die de functie gaat vervullen. De pullfactoren van hem of haar helpen je om het wervingsprofiel tekstueel goed in te richten. Als belangrijkste pullfactor is het aan te raden om altijd het salaris mee te nemen in de vacaturetekst. Laat ook zien wat de werksfeer is en werk met opsommingen om het wervingsprofiel overzichtelijker te maken. Wat ook belangrijk is, is dat je rekening houdt met zoekmachineoptimalisatie, ofwel SEO. Jouw vacaturetekst wordt dan beter gevonden. Check ook onderstaande lijst voor het schrijven van een goed wervingsprofiel:
- een goed wervingsprofiel schrijf je voor de ideale kandidaat.
- ontdek de pullfactoren van je doelgroep en pas je wervingsprofiel hier op aan.
- benoem altijd het salaris in een werving. Het is de algemene nummer 1 pullfactor.
- beschrijf de werksfeer in een vacaturetekst.
- voeg een uiterste reactiedatum toe.
- werk met opsommingen voor meer overzicht in je vacaturetekst.
- benoem de contactpersonen in de vacature.
- schrijf persoonlijk en in de je-vorm.
- gebruik zoekwoorden zodat de vacaturetekst goed vindbaar is.
3. Waarom een goed wervingsprofiel onmisbaar is
Een goed wervingsprofiel levert je tijdwinst op en bezorgt je betere kandidaten. Besteed daarom veel aandacht om een goed wervingsprofiel op te stellen, zodat jouw vacaturetekst compleet en onderscheidend is. Vooral in een krappe arbeidsmarkt is dat erg belangrijk om de juiste kandidaten te bereiken. Bovendien krijg je met een duidelijk wervingsprofiel veel minder vragen dan wanneer er nog veel onduidelijk is voor de sollicitant. Wees je ervan bewust dat een wervingsprofiel een indicator is voor de professionaliteit van een organisatie. De voordelen van een goed wervingsprofiel op een rijtje levert een aantal voordelen op:
- door minder reacties van ongekwalificeerde kandidaten boek je tijdwinst als werkgever.
- een goed wervingsprofiel versterkt het employer brand (werkgeversmerk) van de organisatie.
- met een wervingsprofiel werf je pre-selecterend.
- je bent onderscheidend ten opzichte van de concurrentie op de arbeidsmarkt.
- een duidelijk wervingsprofiel voorkomt veel vragen.
- goede vacatureteksten schetsen de juiste verwachtingen bij lezers.
- wervingsprofielen zijn een goede indicatie hoe professioneel de organisatie is.
4. Waar moet ik op letten bij het schrijven van een wervingsprofiel?
Let op een aantal dingen bij het schrijven van een wervingsprofiel. Onderwerpen zoals wet- en regelgeving, jargon of te statig woordgebruik passen niet in een goede vacaturetekst. Denk ook aan het toepassen van opsommingen om het wervingsprofiel dat je schrijft overzichtelijk te houden voor de lezer. Controleer een vacaturetekst altijd of je je hebt gehouden aan de volgende punten:
- houd je aan de geldende wet- en regelgeving.
- stem de wervingstekst af op de geschikte kandidaten.
- gebruik geen (intern) jargon voor een externe werving.
- gebruik opsommingen/bullets voor meer overzicht.