Hoe kan ik een vacaturetekst leren schrijven?

Hoe kan je een vacaturetekst leren schrijven?

Een vacaturetekst leren schrijven leer je vooral door er tijd voor uit te trekken. Wat je er ook voor nodig hebt zijn de juiste instrumenten en de juiste informatie voor het schrijven van een goede vacatureteksten. In alle vacatures die rondcirculeren op het internet, wil je natuurlijk dat de jouwe opvalt. Steek daarom energie en tijd in een vacaturetekst leren schrijven zodat jij de concurrentie te slim af bent en je droomkandidaat binnenhaalt. Door een basistraining of een gevorderde training vacatureteksten schrijven te volgen, krijg je het binnen de kortste keren in de vingers. Wij geven je alvast een aantal tips om vacatureteksten te leren schrijven.

Hoe schrijf je een goede vacaturetekst?

Een intake met de hiring manager en/of een collega die op dat moment de functie vervult, is een goed vertrekpunt voor als je een goede vacaturetekst wil leren schrijven. In een vacature-intake stel je kritische vragen over de functie en de gewenste kandidaat. Op die manier krijg je een helder beeld van de functieverantwoordelijkheden en het type kandidaat dat deze werkzaamheden uit moet voeren. De aantekeningen die je maakt, zijn de basis voor het schrijven van een goede vacaturetekst.

Hoe kies je de juiste functietitel?

Het kiezen van de juiste functietitel kan lastig zijn. Kies je voor developer of toch voor ontwikkelaar? Ben je op zoek naar een medewerker klantenservice of een callcentermedewerker? Het kiezen van een functietitel is van grote invloed of kandidaten zich aangesproken voelen. En of de vacature vindbaar is voor mensen die werk zoeken. Gebruik bijvoorbeeld een handige tool als Google Trends om te kijken welke functietitel werkt, en welke niet. En check ook wat de concurrentie doet op Indeed of LinkedIn. Op basis daarvan kies je de juiste functietitel.

Hoe schrijf je een goede functieomschrijving?

Het schrijven van een goede functiebeschrijving in een vacaturetekst is essentieel om de kandidaat duidelijk te maken wat hij of zij gaat doen. Probeer aan te sluiten op de wensen van je doelgroep en vertel beeldend wat de functieverantwoordelijkheden zijn. Het is slim om de hoofdverantwoordelijkheden van de functie in bullets op te sommen in de vacaturetekst, zodat de lezer hier een goed overzicht van heeft.

Wat zijn functie-eisen?

Functie-eisen zijn zaken als diploma’s, werkervaring en bijvoorbeeld de kennis van bepaalde tooling die je moet hebben om de functie uit te kunnen voeren. Het beschrijven van de functie-eisen in een vacaturetekst zorgt voor duidelijke preselectie. Zo weet een lezer van een vacaturetekst of hij (of zij) de juiste skills meebrengt om in aanmerking te komen voor de vacature. Naast harde (meetbare) functie-eisen bestaan er ook softskills of competenties. Deze beschrijven de karaktereigenschappen van de gewenste kandidaat in een vacaturetekst.

Wat zijn arbeidsvoorwaarden in een vacaturetekst?

Arbeidsvoorwaarden in een vacatureteksten zijn bedoeld om de kandidaat informatie te geven over welke beloning tegenover het werk staat. In de arbeidsvoorwaarden wordt vaak het salaris benoemd en wordt er ook ingegaan op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Hieronder vallen bijvoorbeeld de mogelijkheid tot thuiswerken, een lease-auto en opleidingsmogelijkheden. Het is verstandig om zowel de primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden in een vacaturetekst te schrijven. Denk bij arbeidsvoorwaarden aan:

 • salaris.
 • aantal vakantiedagen.
 • een pensioenregeling.
 • een dertiende maand.
 • een bonusregeling.
 • thuiswerkopties.
 • flexibele werktijden.
 • een telefoon en laptop van de zaak.
 • opleidingsmogelijkheden.

Wat is een call to action?

Met een call to action in je vacaturetekst zorg je voor een goede afsluiter om de kandidaat tot actie aan te zetten. Een call to action is een begrip uit marketing, waarbij klanten worden aangespoord om iets te kopen. In de wereld van vacatureteksten schrijven is de call to action gericht op de potentiële kandidaten. Het laatste zetje in de rug om ook de twijfelende kandidaat toch over te halen om te solliciteren. Een call to action in een vacaturetekst bestaat doorgaans uit een wervende zin die verwijst naar de sollicitatiebutton.

Wat is doelgroepgericht schrijven?

Iedere werving en dus iedere vacaturetekst is gericht op een bepaalde doelgroep. Om die doelgroep te bereiken, is het belangrijk om de juiste tone of voice te gebruiken. Spreek je doelgroep het liefst aan in de je-vorm en schrijf nooit zinnen die langer zijn dan 27 woorden. Gebruik bij het schrijven van een vacaturetekst liever korte en krachtige zinnen. Hierin zit overigens wel enige beperkingen, want de zinslengte is bepalend voor het begrijpen van een tekst. Houd bij het bepalen van de doelgroep rekening met:

 • man/vrouw.
 • leeftijd.
 • opleidingsniveau.
 • culturele achtergrond.