Vacaturetekst krijgt mager zesje.
19/08/2017

Nicol Tadema
Ambassadeur en oprichter
arbeidsmarktcommunicatie
Met de hakken over de sloot… Een gemiddelde vacaturetekst scoort een 5,6, en dat is nog maar nét voldoende. ‘Niet origineel’ en ‘inhoudelijk niet duidelijk genoeg’ is wat we vooral terugzien in de uitslag van de Voor Tekst-enquête, speciaal gericht op vacatureteksten.
In totaal hebben 406 mensen (77% vrouw – 23% man) 10 prangende vragen beantwoord die Voor Tekst voorlegde. Vragen over hoe de ideale vacaturetekst eruit moet zien. Zo vroegen we hen in welke volgorde zij een vacaturetekst lezen. Is dat keurig van boven naar beneden, of wordt er flink geskipt en gescand? Dat laatste blijkt het geval.
De volgorde
Met stip op 1 staat de functieomschrijving als het allerbelangrijkste onderdeel van een vacature, 41,3% geeft aan dit tekstitem als eerste te lezen. Eerst weten wat je moet doen, voordat je in alle enthousiasme meteen je sollicitatiebrief en cv verstuurt. Nog steeds enthousiast? Mooi. Als tweede zijn de functie-eisen aan de beurt. Een relevant diploma en de gevraagde werkervaring? Check! Daarna gaan pas de arbeidsvoorwaarden en werkgeversinformatie tellen. Wie dacht dat er direct naar de salarisindicatie gezocht wordt, komt dus bedrogen uit.
Ps. Hoewel de respondenten natuurlijk de vragen naar eer en geweten beantwoordde, laat mousetracking (denk aan Hotjar) en eyetracking een duidelijker beeld zien van het natuurlijke gedrag van de vacaturetekstlezer.
Groot gemis
Er wordt aangegeven dat men vaak tevergeefs zoekt naar de werklocatie en standplaats bij de functie. Een aantal respondenten merkte op dat deze – toch wel belangrijke – informatie vaak niet of moeilijk terug te vinden is in een vacaturetekst. En dat is gek, want je wilt toch weten wáár je aan de slag gaat en of het een beetje fatsoenlijk te bereizen is? Staat jouw kantoor midden in de Randstad, of mag je pendelen naar de Eemshaven? Het maakt nogal een verschil.
Verder wordt authenticiteit als gemis benoemd, of zoals een respondent zei: “Bedrijven presenteren zich als de ware hemel op aarde, zo ver van de realiteit en het haalbare.” Ook is er volgens een groot aantal respondenten onvoldoende aandacht voor de werksfeer en wordt een omschrijving van het team en de afdeling op prijs gesteld.
Grote ergernissen
Natuurlijk waren we ook erg nieuwsgierig naar jullie grootste ergernissen in een vacaturetekst. Wat blijkt? 25% van de respondenten krijgt rode vlekken van een onduidelijke, cryptische functieomschrijving. En aan clichématig woordgebruik hebben velen – net als wij – gelukkig ook een hekel. Dus, stop met het zoeken naar de flexibele duizendpoot die in een dynamische omgeving de corporate targets haalt, maar benoem het beestje gewoon bij naam. Met eveneens 25% blijven vage vacatureteksten ook een struikelblok. Hierover zeiden mensen die onze enquête invulden: ‘Het blijft vaak onduidelijk wat je echt gaat doen en waar het zwaartepunt van de functie ligt.’ en ‘Soms moet ik een vacaturetekst wel 3 keer lezen voordat ik echt begrijp wat er staat.’ De opmerkingen over onredelijke en vooral veel te veel functievereisten vielen ook op. Hierover werd gezegd: “Belachelijke eisen voor functies: jong, knap, ervaren, specialist en dat allemaal in 1 persoon. Altijd op zoek naar superman/superwoman.”
Dank jullie wel
Bij Voor Tekst weten we genoeg. Mede dankzij jullie hulp hebben we weer nieuwe inzichten gekregen waarmee we onze klanten nog beter van dienst kunnen zijn. Bedankt!