De toegevoegde waarde van de vacaturetekst.

29/01/2019

Nicol Tadema

Ambassadeur en oprichter

arbeidsmarktcommunicatie


Best vreemd eigenlijk: de vacaturetekst is sinds jaar en dag het meest gebruikte arbeidsmarktcommunicatiemiddel en toch wordt de toegevoegde waarde ervan nog te vaak niet (h)erkend. En dat terwijl je juist met een vacaturetekst quick wins kan realiseren. 

Best vreemd, die onderschatte waarde van de vacaturetekst. Zeker als je nagaat dat er maar liefst 4.061.126 vacatureadvertenties online stonden in q2 2018 . De concurrentie is moordend. Op Indeed staan nu (augustus 2018) een tig ‘vacatureteksten’ online waarmee developers (15.827 vacatures), monteurs (18.752) of verpleegkundigen (9.286) worden gezocht. Hoe val je op? Hoe bereik jij de perfecte kandidaat? Door de toegevoegde waarde van een vacaturetekst slim te benutten. En dat doe je zo:

Beantwoord direct de ‘waarom-vraag’

Waarom zou de ideale kandidaat nu juist moeten solliciteren naar jouw vacature, terwijl er nog tig andere vacatures online schitteren met dezelfde functienaam? Benoem de onderscheidende waarde van je vacature. Want of je nu een callcenteragent werft of een commercieel directeur: elke vacature heeft onderscheidende waarde. Of die nu zit in de functie-inhoud, de werksfeer, de doorgroeimogelijkheden, de arbeidsvoorwaarden, de locatie, het merk van de leaseauto, de werktijden et cetera.

Krijg de ideale kandidaat in beweging

Keuzes worden in 90% van de gevallen onbewust gemaakt. Dus ook de keuze om wel of niet te solliciteren naar jouw vacature. Je kunt je vacaturetekst zo opstellen dat je invloed uitoefent op die keuze. Denk dan bijvoorbeeld aan:

 • Het afstemmen van de volgorde van de arbeidsvoorwaarden op je doelgroep: een callcenteragent hecht meer waarde aan het uursalaris en een werklocatie dicht bij huis, waar een commercieel directeur juist andere zaken belangrijker vindt.
 • De tekst speciaal voor jouw droomkandidaat te schrijven. Een persona helpt om jouw droomkandidaat in beeld te brengen. En als je bijvoorbeeld weet dat de arbeidsmarktdoelgroep hoofdzakelijk man/vrouw is, kan je ook daar je woordgebruik op aanpassen.
 • De schrijfwijze. Door je tekst actief te schrijven en de sollicitant persoonlijk aan te spreken, verhoog je je kans op conversie.
 • Een call to action. Menig vacature bloedt dood. Als alles is gezegd, mag de lezer raden dat ze op die sollicitatiebutton moeten klikken. Door simpelweg “solliciteer nu” te zeggen, kun je echt iemand onbewust over de streep trekken.
 • Een sollicitatiebutton die opvalt: als je hele tekst tiptop in orde is, maar men moet zoeken waar te klikken om te kunnen solliciteren, kun je het op het eind nog verliezen. Met een knaller van een sollicitatiebutton die prominent in beeld is en er echt uitspringt, win je wel.

Pas preselectie toe in je vacaturetekst

Ja, conversie is belangrijk, maar heb je niet liever 3 goede reacties dan 50 middelmatige? Scheelt je veel tijd bij het afwijzen van die niet-passende kandidaten en voorkomt dat je 47 kandidaten moet teleurstellen. Die preselectie pas je toe door bewust om te gaan met de functiecriteria die je vermeldt: wat is écht belangrijk? Maar om het maximale uit de preselectie te halen, verweef je die criteria door de hele tekst heen, door:

 • De juiste toon in je vacaturetekst. Zorg dat deze past bij de bedrijfscultuur én bij de belevingswereld van je doelgroep.
 • Hulp nodig bij het ontwikkelen van jouw tone of voice? Download dit whitepaper.
 • Je woordkeuze: ‘ook’ of ‘tevens’, ‘maar’ of ‘echter’, ‘vroeger’ of ‘verleden’: elk woord spreekt een andere doelgroep aan (en stoot een andere af).
 • Je doelgroep te bevestigen. Zoek je een senior medewerker? Benoem dan in de tekst dat iemand met zijn/haar ervaring het verschil kan maken. Hiermee complimenteer je de ervaren lezer; lezers zonder die ervaring zullen zich minder snel aangesproken voelen.

Uit onderzoek van Jones, Smith & Chapman, 2015 blijkt dat je met een goede vacaturetekst positieve invloed kunt uitoefenen op het aantal en de kwaliteit van sollicitanten. Met andere woorden: door heel gericht voor jouw doelgroep te schrijven, verhoog je de respons van kwalitatief goede kandidaten en ben je minder tijd kwijt aan je werving- en selectieproces. Een win-winsituatie, toch?

Optimaliseer de vindbaarheid van je vacature

Een goede vacaturetekst is één ding, maar wil je dat de vacaturetekst ook wordt gelezen en converteert, dan is het minstens zo belangrijk dat je doelgroep de vacature kan vinden:

 • Zorg dat je een actuele functienaam gebruikt, die ook door je doelgroep wordt gebruikt. Voorkom dus de gangbare interne functiebenamingen; deze zijn vaak niet zo vanzelfsprekend voor de buitenstaander, ofwel de potentiële sollicitant.Een handige tool voor het selecteren van de juiste functienaam is Google Trends. Google Trends laat zien welke zoektermen de laatste maanden in Nederland het meest zijn gebruikt. Probeer het maar eens uit met software engineer en software developer. Grofweg dezelfde functie, maar Google Trends laat duidelijk zien dat in Nederland de software engineer beter scoort dan de software developer.
 • Laat de functienaam, locatie en het woord ‘vacature’ geregeld terugkomen in je vacaturetekst. Zoekmachines zoals Google – maar ook interne zoekmachines op veel vacaturebanken – hechten veel waarde aan de zoekwoorddichtheid van een tekst. Hoe hoger de zoekwoorddichtheid, hoe relevanter de zoekmachine je vacature vindt en een hogere positie gunt in de zoekresultaten. En dat vergroot de kans dat je vacature wordt gevonden door je doelgroep. Overdrijf het gebruik van zoekwoorden niet, want als Google vindt dat je te enthousiast bent met je zoekwoorden, ziet de zoekmachine je vacature juist als spam met als gevolg dat je vacature slechter of helemaal niet te vinden is.

Je vacaturetekst als visitekaartje

Vaak is de vacaturetekst het allereerste contactmoment met de potentiële werknemers. Vanuit een vacaturebank, sociale media of Google valt hun oog op de vacature en pas als de vacaturetekst hen aanspreekt, wordt de corporate of werkenbij-website bekeken.

Een eerste indruk krijgt geen tweede kans. Laat zien wie je bent en waarom het aantrekkelijker en interessanter is om bij jouw organisatie te werken dan bij de concurrent. Voorkom spel- en taalfouten die afbreuk doen aan je employer brand. Je vacaturetekst wordt immers vaak op tientallen websites verspreid.

Overtuigd van de toegevoegde waarde van een vacaturetekst?

Of wil je meer weten of ons die toegevoegde waarde voor jou laten benutten?

Bel ons via 0320 – 72 29 92 of vul ons contactformulier in.