Die onderwijsvacaturetekst kan 7 keer beter.

09/11/2020

Frank Wijvekate

Copywriter

arbeidsmarktcommunicatie


UWV op 13 augustus 2020: ‘De arbeidsmarkt is door de coronacrisis in korte tijd flink veranderd. De werkloosheid loopt verder op. (…) Toch zijn er in deze tijden ook nog beroepen met goede baankansen. Zo is er nog volop werk in de zorg, onderwijs, techniek en ICT.’

Laten we een van die sectoren eens onder de loep nemen: het onderwijs. Ook voor corona was er een enorm tekort aan leraren. In het basisonderwijs nog meer dan in het vo. Wil je dan toch aantrekkelijk zijn voor kandidaten, dan moet je flink je best doen in je vacatureteksten. Zou je zeggen, toch? Ik wil ook niets afdoen aan al die inspanningen. De resultaten vallen in de praktijk echter nogal tegen. Struin zelf maar eens wat werkenbij-sites in het onderwijs af.

Lesmethodiek?

Wat lijkt alles op elkaar. Wat worden er veel leraren Wiskunde gezocht die lessen Wiskunde gaan verzorgen. En wat beginnen, met name in het bo, veel teksten met ‘de lesmethodiek die wij hanteren’. Lesmethodiek? Dat is toch niet wat leerkrachten motiveert van baan te veranderen? Die willen in de eerste plaats kinderen opleiden tot kritische, verantwoordelijke jonge mensen.

Maar over die kinderen zelf, lees je maar weinig. Ja, in het speciaal onderwijs, maar dat is logisch. En ‘leraar zijn maakt gelukkig’, ook hoog op het lijstje met redenen om juf, meester of docent te worden? Je leest er soms pas halverwege een advertentie wat over.

Het kan dus nog beter!

Kortom, beste hr-professionals, recruiters en andere schrijvers van vacatureteksten in het onderwijs, jullie laten kansen liggen. Dat is jammer. Aan de andere kant: het kan dus alleen maar beter. Zeker als je de volgende tips toepast. Ze gelden zowel voor het basis- als het voortgezet onderwijs. En in iets aangepaste vorm ook voor mbo, hbo en wo.

1 Een pakkende inleiding.

Waardoor springt je vacature er het meest uit? Het andersoortige werk? Een vet salaris (ook in het onderwijs zijn verschillen)? De leuke collega’s? De kleine klassen? Het schoolplein? De lerarenkamer? Gebruik er je inleiding voor.

2 Show, don’t tell.

De uitdrukking stamt uit het scenarioschrijven maar is op elke tekst van toepassing. Ook op vacatureteksten. Schrijf dus niet: ‘Je bent een bevlogen docent’. Maar: ‘Zodra je je mond opendoet, hangen de kinderen aan je lippen. Ademloos’. We geloven best ‘dat er ook veel wordt gelachen’. Maar zeg dan wanneer/waarom/om wie. Vertel desnoods de laatste mop die onder de leerlingen rondgaat.

3 Geen dag is hetzelfde.

Omdat geen dag dezelfde is, is ook een veel voorkomende reden om docent te worden. Beschrijf zo’n dag. Anekdotisch, mag best. Kun je een hele boel ‘dit ga je doen’-bullets overboord gooien.

4 Wees niet bang om origineel te zijn.

Je moet opboksen tegen tientallen concurrenten. Als we van onze leerlingen verwachten dat ze tot mondige, kritische jonge mensen opgroeien, moeten we ons hoofd toch ook zelf boven het maaiveld uit durven steken? Op zoek naar een leraar Duits bewees deze vacatureschrijver zijn of haar klassieken te kennen: ‘Jouw haren gaan overeind staan bij het horen van "Ich verstehe nur Bahnhof".’ Mooi toch, zo’n benadering? Oké, zoek je grijze kandidaten die tegen hun pensioen aanzitten, dan zou ik zeggen: niet doen.

5 Het schoolgebouw.

Veel onderwijzers en docenten hangen aan de gezelligheid en geborgenheid ‘van toen’. In de winter gingen de lichten in de klas aan. In de aula rook het zo lekker naar noem maar op. De herrie op de trappen. Beschrijf jouw school. De kleuren, de sfeer, de voors maar ook de tegens (want die zijn voor een ander soms weer voors).

6 Noem regio of stad.

De verhuisbereidheid onder leerkrachten is gering. Komt ook doordat er in het onderwijs veel in deeltijd wordt gewerkt. Scheid daarom het kaf van het koren door direct in het begin van je vacaturetekst stad of regio te noemen. En herhaal het nog een paar keer, dat vindt Google prettig. Nog beter: verwerk de locatie in de functietitel.

7 Laat een kind of puber aan het woord.

Misschien wel de belangrijkste tip die ik voor je heb. Voor hen doe je het immers in het onderwijs. Vraag de kids eens wie ze het liefst voor de klas hebben staan. Wat voor mens, wat voor type? Bij wie voelen ze zich het veiligst? Twee of drie eerlijke quotes verrijken je vacaturetekst enorm.

Tot slot een bonustip. Filmpjes. Je ziet ze wel maar het mag nog best vaker, althans, in werkenbij-sites die dit technisch mogelijk maken. Een filmpje waarin een enthousiaste collega de functie aanprijst. Of film een rondje door de school. Dat zegt vaak meer dan woorden. Hoewel we bij Voor Tekst natuurlijk júíst van de woorden zijn. Daarom, slechts een bonustipje…