5 gouden regels voor het schrijven van een onderscheidende vacaturetekst.
02/03/2019
Dalinka Haze
arbeidsmarktcommunicatie
Opvallen tussen de miljoen vacature-uitingen vraagt om een onderscheidende vacaturetekst. Dus start jij met ‘Ben je een gemotiveerde spin-in-het-web, dan zoeken we jou’, dan win je de kandidaat niet meer voor je. Zeker niet in deze arbeidsmarkt. En sowieso niet als je je realiseert dat onze aandachtsspanne met 8 seconden nog korter is dan die van een goudvis.
Mindgame
Elke dag nemen we zo’n 35.000 beslissingen. Maar een kleine fractie, zo’n 300 van die beslissingen neem je bewust. Of denk jij erover na dat je tandpasta op je tandenborstel moet doen en geen haargel? Of dat je sokken aan je voeten doet en niet aan je handen? En als je al jarenlang dagelijks een vaste route rijdt naar het werk, sla je ook automatisch linksaf, terwijl ook rechts een afslag is.
Nog even over die route naar je werk: wat nou als je onderweg van huis naar werk bij het zebrapad moest stoppen zodat 5 clowns, 1 acrobaat en 2 dromedarissen konden passeren? Als je op de snelweg wordt afgesneden door de lookalike van koning Willem-Alexander? Of als je keihard op je rem moest trappen om een moederzwaan met 7 schattige jongen veilig over te laten steken? Zou je je dat nog herinneren als je het parkeerterrein opdraait? En zou je het misschien zelfs ook aan je collega’s vertellen of na je werkdag thuis bij het avondeten?
Een vacaturetekst vol clichés is als tandpasta op de tandenborstel. Als de sokken aan je voeten. Als de route naar je werk. Een onderscheidende vacaturetekst is als de situatie bij het zebrapad. Als de moederzwaan en haar jongen. Als de afsnijdactie van ‘Willem-Alexander’. Ofwel: met een onderscheidende vacaturetekst schud je het onderbewuste brein wakker, maak je indruk en maak je jezelf onvergetelijk. Hoe je dit doet?
5 tips voor een onderscheidende vacaturetekst
Er zijn 5 gouden regels als je als werkgever of intermediair wil opvallen met vacatureteksten:
1. Een goed begin is het halve werk
Zoals beschreven: met ruim 4 miljoen vacature-uitingen is de keuze voor de schaarse arbeidsmarktdoelgroep reuze en dus is het essentieel om binnen luttele seconden indruk te maken.Die indruk maak je in elk geval niet met een openingszin als ‘ben je op zoek naar een baan?’ of ‘als accountmanager ben je verantwoordelijk voor’. Het is een beetje alsof je in de kroeg wordt aangesproken door iemand van het andere geslacht met ‘ken ik jou niet ergens van?’
Schuif die standaardopeningszin aan de kant en begin met het verleiden van de kandidaat door jouw onderscheidende vacaturetekst. Gebruik bijvoorbeeld een teaser door de potentiële kandidaat uit te dagen, hem of haar een compliment te geven. Benoem bijvoorbeeld wat voor impact de potentiële kandidaat maakt in zijn of haar nieuwe functie. Nu snak je vast naar voorbeelden van creatieve openingszinnen in vacatureteksten. Hier komen ze. In het geval van een klantenservicemedewerker kan dit zijn: ‘dankzij jou kunnen honderdduizenden fans wekelijks zonder storing Wie is de Mol kijken.’ Een vacaturetekst voor een teamleider kan je beginnen met: ‘met 15 medewerkers onder jouw vleugels, laat jij de afdeling naar grote hoogte stijgen.’
2. Voorkom clichés
‘Voor deze uitdagende functie bij de informele werkgever zoeken we een proactieve, gemotiveerde, strategische, verantwoordelijke, creatieve en analytische expert.’ En wat dacht je van ‘spin in het web’, ‘salestijger’ of ‘duizendpoot’. Zoek online een willekeurige vacaturetekst en de kans is groot dat je de woorden tegenkomt. We noemden het eerder al: omdat kandidaten deze woorden zo vaak tegenkomen, negeren hun hersenen ze. Jij maakt jouw vacaturetekst juist onderscheidend door deze buzzwoorden te verbannen en het over een andere boeg te gooien.
Dezelfde functie, allebei van Evite, 2 verschillende manieren om de vacaturetekst onder woorden te brengen: de een bomvol clichés. De ander onderscheidend.
Hoe je clichés kan vermijden? Bepaal allereerst of het cliché echt van toepassing is. Is het antwoord ‘ja’? Beschrijf dan waarom het cliché relevant is. Want flexibiliteit bij een yogaleraar heeft waarschijnlijk een andere insteek dan flexibiliteit bij een productieleider die wisseldiensten draait.
3. Benoem de Job Value Proposition (JVP)
Ben je al bekend met de term JVP (Job Value Proposition)? Het geeft antwoord op de vraag: ‘waarom kiest iemand voor deze vacature bij deze werkgever?’ Het is het zusje (of het broertje) van de EVP (Employee Value Proposition). Laatstgenoemde richt zich op de waarde van de werkgever, in de breedte. De JVP is de waarde van een vacature bij een werkgever en hiermee kan je dus mooi een onderscheidende vacaturetekst schrijven. Een ijzersterke JVP is:
- doelgroepgericht
De wensen en de behoeften van de doelgroep smelten samen met jouw aanbod. Dit kan zowel functie-inhoudelijk als gerelateerd zijn aan de bedrijfscultuur. De wensen en behoeften van de doelgroep achterhaal je door daadwerkelijk met ze in gesprek te gaan. Eenvoudig is het om aan iemand binnen de organisatie die de functie bekleedt te vragen waarom hij/zij voor de functie of voor de werkgever gekozen heeft. Waarom is hij/zij niet voor een baan bij de concurrent gegaan? Doelgroependata, zoals het DoelgroepenDashboard, kan ook uitsluitsel geven over de wensen en behoeften van de doelgroep.
- geloofwaardig
Door quotes of testimonials van medewerkers in te zetten, onderbouw je jouw JVP. Een JVP voor een organisatie die een vacature voor een corporate recruiter open heeft staan, is: ‘100 vacatures per jaar invullen bij de grootste (en leukste) werkgever van Nederland.’ Door middel van quotes in vacatureteksten en/of testimonials laat je medewerkers aan het woord die onderbouwen dat je de grootste en leukste werkgever bent. Zijn de doorgroeimogelijkheden onderdeel van de JVP? Laat een medewerker aan het woord die enorme stappen heeft gemaakt binnen jouw organisatie.
- onderscheidend
Als je precies doet wat een ander doet, spring je er niet uit. En met de krappe arbeidsmarkt van nu is dat juist wat je wél wil. Ga eens na wat de vacature bij jouw organisatie anders maakt. Is werksfeer onderdeel van jouw JVP? Omschrijf in de vacature waarom de werksfeer zo tof is. Zitten jullie elke week met z’n allen schuddebuikend van het lachen aan de VrijMiBo? Of hebben jullie het nog maandenlang over dat ene toffe personeelsuitje waarbij iedereen enthousiast (en vals) zijn/haar favoriete nummer zong tijdens een avondje karaoke? Potentiële kandidaten willen het weten.
4. Gebruik een eigen tone of voice
Het gaat er niet om wát je zegt maar hóé je het zegt. Met andere woorden: jouw tone of voice is wát je zegt (of schrijft) gecombineerd met de manier waarop. Je stem als werkgever of intermediair zeg maar. Bij het schrijven van een onderscheidende vacaturetekst bepaalt de tone of voice hoe de boodschap overkomt. Schrijf je wollig, dan valt de arbeidsmarktdoelgroep in slaap. Schrijf je met humor, dan vermaak je de lezer. EN WAT ALS JE ZINNEN OF WOORDEN IN CAPS LOCK WEERGEEFT? DAN LIJKT HET ALSOF JE SCHREEUWT!!! NET ALS HET EFFECT VAN VEEL UITROEPTEKENS!!! En dat is wat je niet wil bereiken. Blijf dus wel van die caps lock-toets en gebruik uitroeptekens met mate. Maak indruk met woorden, ook zo onderscheid je je in een vacaturetekst.
5. Schrijf in spreektaal
Gaat praten je makkelijker af dan schrijven? Dan gaat deze tip je het (schrijf)leven makkelijker maken. Als je in spreektaal schrijft kan je namelijk schrijven wat je anders hardop zou zeggen. Ga daarbij eens na hoe jij met je collega’s onderling communiceert. Precies op die manier communiceer je ook met potentiële kandidaten. Spreektaal zorgt voor een natuurlijke, prettige schrijfstijl en het geeft bovendien veel eigenheid aan jouw vacaturetekst. Soms kan je ook letterlijk de woorden gebruiken die de hiring manager of hr-collega of recruiter deelt tijdens de intake. Op die manier breng je ook meteen de sfeer van de organisatie op eigen wijze onder woorden. Op die manier onderscheid je je van andere vacatureteksten.
Case van RET: links is zoals ze voorheen schreven (in schrijftaal). Rechts een voorbeeld van spreektaal. Op deze manier communiceert RET nu.
En? Denk je aan dit blog als je straks je sokken aandoet? We hebben nog liever dat je denkt aan deze 5 tips als je je volgende vacaturetekst schrijft. Zodat je je onderscheidt met je vacaturetekst en jouw doelgroep bereikt. En dat bereiken gaat echt beter met een onderscheidende vacaturetekst want (minstens) 22% van de sollicitanten vindt inspiratieloze vacatureteksten een afknapper.