Tips en trends over de beste vacaturetekst.

11/05/2023

Daphne Smit

Copywriter

arbeidsmarktcommunicatie


Met de huidige stand van zaken op de arbeidsmarkt heb je de banen voor het uitzoeken. Dit maakt het voor organisaties een stuk moeilijker om geschikte kandidaten te vinden. Vacatureteksten waren ook in 2022 het meest gebruikte middel binnen de arbeidsmarktcommunicatie. Het vinden van je doelgroep speelt daarbij een grote rol. Hoe bereik je bijvoorbeeld generatie Z die je een leuke baan kan bieden? Als je zelf aan de slag gaat met het schrijven van vacatureteksten, houd dan rekening met onderstaande trends en tips!

#1 In de beste vacaturetekst is de doelgroep het belangrijkst

Schrijf je een vacaturetekst voor die ene perfecte droomkandidaat? Focus je dan op de doelgroep en maak het verschil. Zo val je op in deze competitieve arbeidsmarkt. De 'what's in it for the candidate' krijgt steeds meer aandacht. In de huidige arbeidsmarkt is dat ook wel nodig. Stel jezelf de vraag waarom de doelgroep bij jou moet komen werken in die specifieke functie. En verwerk dit als rode draad in je vacaturetekst of wervingscampagne. Kijk naar bijzondere arbeidsvoorwaarden die de juiste sollicitant aanspreekt. Dit moet je uiteraard ook echt waar kunnen maken, dus komt niet met schijnconstructies aan. Denk bijvoorbeeld aan:  

  • flexibele werktijden en -dagen.
  • een reiskostenvergoeding of een auto van de zaak.
  • opleidingsmogelijkheden en leuke feestjes waar jij de 'barbecuemaster' bent.

Doelgroepinformatie is essentieel om de juiste kandidaat te prikkelen. Via doelgroependata kom je erachter wat de doelgroep belangrijk vindt. Daarnaast is het net zo belangrijk om het juiste kanaal te kiezen. Kijk bijvoorbeeld naar de Albert Heijn met hun eigen TikTok-pagina. Ze maken content die hun doelgroep aanspreekt. En bieden dit aan op een kanaal dat bij de nieuwe kassamedewerker of vakkenvuller past. Onderzoek wat de doelgroep bezighoudt én waar je ze kan vinden!

#2 In de beste vacaturetekst ben je transparant

Wees gewoon duidelijk en concreet. Makkelijker kunnen we het niet maken. Kandidaten willen weten waar ze aan toe zijn. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat het te enthousiast willen 'verkopen' van een functie, de geloofwaardigheid niet ten goede komt. Minder leuke taken? Benoem ze. Want ja, soms moet je ook gewoon de prullenbakken legen of heb je lange vergaderingen. 'Part of the deal', maar je bent tenminste wél eerlijk. Natuurlijk kun je minder interessante of saaie taken een positieve twist geven, maar verzwijg ze zeker niet! Daarnaast is het benoemen van de hoofdverantwoordelijkheid een goede tip. Waar ben je in de functie verantwoordelijk voor en wat zijn de 3 belangrijkste deeltaken die hierbij horen? Het uiteindelijke doel is dat er geen onduidelijkheden zijn in de functieomschrijving.

#3 In de beste vacaturetekst doorbreek je het salaristaboe

Helaas komen we ze echt nog veel tegen. 'Marktconform salaris' en 'een leuk salaris' zijn nog steeds veel gebruikte loze termen in een vacaturetekst. En het zegt je he-le-maal niets. Een leuk salaris voor de baas, is vaak minder leuk voor een werknemer. Zitten medewerkers voor een habbekrats hun stinkende best te doen? Grote kans dat een baanwissel volgt. Door vooraf duidelijk te zijn over het salaris, voorkom je veel ellende. Wist je dat 4 op de 5 lezers een stuk minder snel solliciteert als er geen salaris in de vacaturetekst staat? Ook is bij verschillende jobsites duidelijk geworden dat vacatures waar het salaris vermeld wordt gemiddeld 27% meer sollicitaties opleveren. De boodschap is duidelijk: wees transparant!

#4 In de beste vacaturetekst laat je de impact van een baan zien

Medewerkers willen ertoe doen. Ze willen invloed hebben op de wereld. Werkgevers die gedreven zijn door waarde en zingeving worden dan ook steeds populairder. Veel bedrijven spelen hierop in door het te benoemen in hun vacatureteksten. Erasmus MC heeft het over 'beter worden', een tekst met een mooie dubbele betekenis. En bij a.s.r. doen ze 'waar anderen alleen over praten'. Daar komt zeker ook een stukje duurzaamheid bij kijken, aangezien werknemers van a.s.r. in het meest duurzaam gerenoveerde kantoorgebouw van Nederland werken. Samenvattend moet je als organisatie goed kunnen vertellen wat jou anders maakt dan de rest.  

#5. In de beste vacaturetekst vertellen collega's hoe zij hun werk ervaren

Letterlijk. Want door collega's in een vacaturetekst te betrekken, geef je de kandidaat meteen een kijkje op de werkvloer. Oftewel, je levert 'social proof'. Foto's, quotes en video's kunnen van een normale vacaturetekst een in-het-oog-springende-vacaturetekst maken. Medewerkers aan het woord laten is ook een mooi middel om de diversiteit in je organisatie te laten zien. Inclusief schrijven is en wordt alleen maar belangrijker. Het kan de droomkandidaat over de streep trekken om op de solliciatiebutton te klikken. Zoals Nicol Tadema zegt:

''Authenticiteit, dát mag van mij wel de allergrootste trend in vacatureteksten worden.''

Benut je onderscheidend vermogen als werkgever in je vacatureteksten

Focus je op waar jij als werkgever in uitblinkt. Het schrijven van een vacaturetekst is zeker niet saai als je de juiste insteek gebruikt. Als je clichés los kan laten en transparant durft te zijn, zet je al een grote stap vooruit. Kun je nog wel wat tips gebruiken? Meld je dan aan voor een van onze trainingen, waarbij onze trainers je helpen met het schrijven van beste vacatureteksten. Al kun je het schrijven van de beste vacaturetekst natuurlijk ook aan onze copywriters overlaten. Dat doen we met plezier!