Tips over structuur in je vacaturetekst.
13/04/2023

Brenda Post
Copywriter
arbeidsmarktcommunicatie
De juiste opbouw van een vacaturetekst creëert een aha-gevoel bij de lezer. Zelfs zonder de inhoud te lezen. We herkennen namelijk de structuur in zo’n tekst. En denken gelijk: 'aha, hier hebben ze een baan beschikbaar'. Dat begint al bij het lezen van de titel van de vacaturetekst. Of beter gezegd: de functienaam. En hoe deze tekst verder is opgemaakt. Hoe leest ons brein al deze informatie? Brenda vertelt erover in dit blog. Met het doel dat jij onderaan deze tekst denkt: 'aha, zo werkt het dus!'
Structuur werkt
De juiste opbouw maakt een vacaturetekst helder en aantrekkelijk. En als alle vacatureteksten binnen jullie organisatie op dezelfde manier zijn opgebouwd, creëert het eenheid. Dus hoe ziet die structuur er precies uit? Ons advies is om deze volgorde aan te houden:
1. Functienaam
2. Introductie
3. Functie-inhoud
4. Bedrijfsprofiel
6. Arbeidsvoorwaarden
Het is direct duidelijk welke informatie waar staat
Zoals je ziet: elke alinea vertelt iets anders. Dat is voor de lezer fijn, want dan is het direct duidelijk welke informatie waar staat. En als schrijver van zo’n vacaturetekst helpt deze structuur je ook. Je weet namelijk precies wat je waaronder moet schrijven. En zo geef je de juiste antwoorden aan je kandidaat. Een potentiële kandidaat heeft namelijk allemaal vragen en die wil jij zo goed mogelijk beantwoorden. Een paar tips om je hierbij te helpen:
✓ Verwerk een kernzin die de alinea samenvat. Bij de introductie vertel je over dé reden waarom de ideale kandidaat deze baan niet mag mislopen. En bij de functie-inhoud dé reden waarom iemand onmisbaar is in deze functie. Zo’n kernzin zorgt voor grip op de inhoud.
✓ Maak gebruik van tussenkopjes, beeldmateriaal en een goed lettertype in de vacaturetekst.
✓ Gebruik bij de functie-inhoud, functievereisten en arbeidsvoorwaarden opsommingen. Let op: minimaal 3 en maximaal 5.
Meer weten waarom deze volgorde werkt? En hoe je de tekst binnen zo’n alinea het best opbouwt? Download ons gratis whitepaper ‘de ideale opbouw voor een vacaturetekst’.
Vacatureteksten lezen is (eerst) veel scannen
De lezer van jouw vacaturetekst scant eerst de online pagina op relevante informatie. Dit proces gaat snel. Het begint bij het zoeken naar de juiste functienaam. Gevonden? Dan begint het lezen van de eerste zinnen eronder. Is deze introductie zo geschreven dat de lezer nieuwsgierig is? Mooi! Dan heb je de aandacht en klikt deze potentiële kandidaat verder naar de vacature. In deze paar seconden gebeurt er veel in het brein. Dit heeft allemaal te maken met de impulsen die ons brein verwerkt bij het zien van een vacaturetekst.
Zie je een vaas? 2 gezichten? Of zie je beide?
Je kan het vergelijken met deze zwart-witte afbeelding. Zie je een vaas? 2 gezichten? Of zie je beide? Het grappige is dat we niet tegelijkertijd de vaas en de 2 gezichten zien. Ons brein interpreteert deze informatie en besluit wat we zien. Eenmaal gekozen worden impulsen die dit tegenspreken door het brein onderdrukt.
Kortom: we zoeken patronen. Hoe zit dat dan met alle woorden in een vacaturetekst? Die lezen we in eerste instantie niet woord voor woord. Je brein zoekt het patroon en herkent het geheel. Daarom is het zo belangrijk om alle informatie op te splitsen in kleine leesbare stukken. En altijd te beginnen met de belangrijkste informatie. Aha!
Aha, zo kan het ook!
Ontdekken hoe wij deze structuur gebruiken voor jouw vacature?
Graag zelfs! Onze tekstschrijvers staan graag voor jou klaar. Bel ons via (085) 760 42 06 of mail naar info@voortekst.nl. Samen kijken we hoe we structuur kunnen brengen in jouw vacature.