Met zo’n bericht op social media vervul je die vacature nooit!

25/10/2021

Frank Wijvekate

Copywriter

arbeidsmarktcommunicatie


‘Ben jij de gemotiveerde magazijnmedewerker die we zoeken bij bedrijf X? Een uitstekende keuze! Want met 10.000 medewerkers, in binnen- en buitenland, een reputatie om u tegen de zeggen en een omzet van € 3 miljard per jaar heeft bedrijf X bewezen zich met de allerbeste, -grootste en -belangrijkste organisaties te kunnen meten op het gebied van…’

Piiiiiiieeeep! Je bent al te ver! Bent allang over de 40 karakters heen die je Facebookbericht volgens onderzoekers en andere kenners maximaal mag hebben. Anders klikt de lezer niet door naar de vacaturetekst. En heb je die 302 tekens (inclusief spaties) allemaal voor niets geschreven.

Dat aantal karakters geldt voor een gezellig wat-heb-je-vandaag-gedaan-mededeling op Facebook. Maar het geldt ook als je je vacatureteksten via social media onder de aandacht wilt brengen. Moet je ook beslist doen. 36% van de werkzoekenden hoopt zo namelijk een baan te vinden. En 96% van de sollicitanten pluist social media uit voor ze daadwerkelijk die nieuwe functie accepteren. Je zou eens wat geks tegenkomen.

Dat kan beter

Er valt, kortom, best nog wat te verbeteren in het gebruik van social media bij arbeidsmarktcommunicatie. In dit blog vertel ik je hoe het wel en hoe het niet moet. En wel aan de hand van het ronkende bericht bovenaan.

Wat daar goed aan was? De functietitel. Geen flauwekul met storagetopper, onmisbaarheidskracht of dozenschuifspecialist maar een gewone functienaam waar baanveranderaars op Google of Indeed naar zoeken. Wel jammer dat die is verstopt in een clichématige openingszin. Dat is maar weinig onderscheidend. De eerste zin moet knallen!

Ook niet zo goed: de lofzang op het bedrijf. Een multinational nota bene. Wat kan die magazijnmedewerker dat schelen? Wat boeit het überhaupt de meeste – latente - werkzoekenden bij welke organisatie ze solliciteren? Onderzoek wijst uit: bar weinig. En anders zoeken ze wel aanvullende info op internet. Wat je gaat verdienen, hoe de werksfeer is, gaat het om een vast contract: dat scoort hoog bij mensen die een keuze voor een baan moeten maken (bron: AGO 2019).

Ideale lengte

Ik mopperde al wat over de lengte van het bericht bovenaan. Wat weten we eigenlijk over het aantal woorden per sociaal medium? Er is veel bekend en onderzocht. Zo blijkt het ideale Facebookbericht tussen de 40 en 80 tekens lang te zijn. Instagram: niet meer dan 120 karakters. Dan houd je ook nog ruimte over voor een aantal – korte – hashtags. Bij Twitter mag je tot 280 gaan maar tweets tussen de 70 en 100 karakters worden het best gelezen. Voor LinkedIn hebt je slechts 16 tot 25 woorden, daarna is je bericht niet meer volledig leesbaar.

Er geldt wel een grote ‘maar’. Als de tekst over je vacature interessant genoeg is, kun je bij Facebook en Instagram best verder gaan. 70 tot 80 woorden is geen enkel probleem. Dus het bericht van Bedrijf X was met z’n 51 woorden nog wel goed? Eh, nee, want de tekst interesseert de gemiddelde magazijnmedewerker maar matig. Of denk jij van wel?

Call-to-action

De boodschap goed verpakken, daar draait het natuurlijk ook bij arbeidsmarktcommunicatie op social media om. Korte, rake zinnen, verrassende wendingen, een kwinkslag hier en daar, actief taalgebruik (geen ‘worden’), persoonlijke voornaamwoorden als jij en ik, het helpt allemaal om beter gelezen te worden, het bericht te laten delen en, vooral, de juiste kandidaten door te laten klikken naar de vacaturetekst. Vergeet dus ook nooit af te sluiten met een call-to-action: kijk voor meer informatie op, delen alsjeblieft, ga naar de vacaturetekst, et cetera.

Daarbij heeft ieder sociaal medium wel z’n eigen ‘toon’. Communiceer je over je vacature op LinkedIn, doe het dan serieus. Twitter vraagt om een knipoog. Facebook zit er tussenin. En leg als het even kan bij Instagram een relatie met het beeld – ja, altijd beeld bijvoegen in het formaat 1080px bij 1080px.

Gouden regel

Los van die toon, de tekstlengte en het taalgebruik geef ik je ten slotte de volgende gouden regel mee bij communicatie over vacatureteksten op de socials: omschrijf in een paar regels waarom de kandidaat nou net bij jou moet komen werken en waarin hij of zij het verschil kan maken. Eigenlijk is dat alles. En lukt het je niet die boodschap zo krachtig mogelijk op te schrijven? Schakel je toch gewoon Voor Tekst in?