Een vacaturetekst schrijf je niet alleen.

22 januari 2019

Nicol Tadema

Algemeen directeur

arbeidsmarktcommunicatie


Alsjeblieft, hier heb je een functieprofiel. Mag ik van jou nu de beste vacaturetekst? “Nee, nog niet”. Huh? Je bent toch (vacature-) tekstschrijver? Ik geef je een opdracht en je zegt nee? “Klopt, je wilt toch de beste vacaturetekst?”

De beste is niet goed

Mijn collega-tekstschrijvers en ik voeren dit gesprek meerdere keren per maand met (potentiële) opdrachtgevers. Soms letterlijk, soms figuurlijk. Natuurlijk kunnen we genoegen nemen met een statisch profiel, dat we vervolgens pimpen, waar we wat zoekwoorden aan toevoegen voor vindbaarheid en onderaan een call to action proppen. Dan heb je vast een goede vacaturetekst. Maar goed is niet altijd doeltreffend. De beste is niet goed.

Geen vacature is hetzelfde

Voor de beste vacaturetekst hebben we (veel) meer nodig dan alleen een functieprofiel. Sterker nog: we vragen je het hemd van het lijf. Dat kan via een uitgebreid vragenformulier maar het liefst tijdens een telefonische intake die zo een half uur duurt. Phoe, een half uur? Ja, een half uur. Minstens.

Vragen die we zoal op je afvuren zijn:

  • Waarom kiest de ideale kandidaat juist voor deze vacature bij dit bedrijf?
  • Wat zijn synoniemen van de functienaam?
  • Wat is dé musthave van de ideale kandidaat?
  • Wat brengt de ideale kandidaat echt níét mee?
  • Hoe ziet de persoonlijkheid van de ideale kandidaat eruit?
  • Wat is het allerleukste aan de vacature?
  • Wat is het minst leuke aan de vacature?
  • Hoe zien de arbeidsvoorwaarden eruit?
  • Hoe ziet het team eruit? Wat is de omvang, leeftijdsverdeling, verhouding man/vrouw, sfeer, samenwerking, niveaus, culturen?
  • En zo zijn er nog meer vragen die je stelt tijdens een vacature-intake.

Verpletterende indruk

Uiteenlopende vragen met uiteenlopende antwoorden. Dat is maar goed ook, want geen vacature is hetzelfde. Toch is er 1 reactie die wel vaak hetzelfde is: ‘hmm, daar had ik nog niet over nagedacht’. Logisch, onze vragen creëren geregeld verhelderende inzichten bij de vacaturehouder: wie zoek je écht? Waar is écht behoefte aan? Ofwel: het moeten zoeken naar een antwoord is goed, want je hebt maar één kans voor een eerste indruk, ook met een vacature. Die eerste indruk moet verpletteren. En natuurlijk vindbaar, wervend, merkversterkend zijn én (alleen) de ideale kandidaat uitnodigen om te solliciteren. Dat kan pas als je echt duidelijk hebt hoe de vacature in elkaar steekt. Jij als vacaturehouder en wij als (vacature-) tekstschrijvers.

Jouw antwoorden combineren we met onze expertise. Alleen dan kan echt het verschil worden gemaakt. Alleen dan kan de juiste doelgroep worden bereikt. Alleen dan kunnen een goede vacaturetekst schrijven. Een goede vacaturetekst die doel treft. Raak schiet.

Moraal van dit verhaal

De beste vacaturetekst ontstaat dus niet door even een (vacature-) tekstschrijver in te huren. De beste vacaturetekst is het resultaat van ultieme samenwerking tussen de vacaturehouder en de (vacature-) tekstschrijver. Dat kost tijd, en is het dubbel en dwars waard.