Zo gebruik je pronouns in vacatureteksten.

16/03/2023

Iris Wright

Trainer, adviseur & copywriter

arbeidsmarktcommunicatie


Inclusief taalgebruik in vacatureteksten. Een must om te voorkomen dat je goede kandidaten (onbewust) uitsluit. Dus je bekijkt elk woord met een vergrootglas. Daarbij focus je ook op het juiste gebruik van pronouns. Een woord dat de aandacht heeft geclaimd van onze copywriter Iris. Het heeft haar de afgelopen tijd aan het denken gezet. Met een idee als resultaat.

Het idee komt uit het boek Dat mag je óók al niet meer zeggen. Geschreven door taalkundige Vivien Wasink (2022) waar ze (onder andere) inzoomt op inclusiever taalgebruik. Waaronder het gebruik van pronouns. Het Engelse woord voor persoonlijke voornaamwoorden. In het boek staat: “De woorden die we gebruiken, lijken misschien gewoon etiketten die we op dingen plakken, maar ze zijn veel meer dan dat: taal reflecteert en vormt ons wereldbeeld.”

Taal creëert een gevoelswaarde. En een vacaturetekst is natuurlijk dé plek waar de ideale kandidaat zich aangesproken moet voelen. Het gevoel moet hebben van: 'Dit is mijn droombaan. Hier ben ik welkom'. Ongeacht de genderidentiteit. Laat als bedrijf zien dat je open-minded bent voor alle mensen. Natuurlijk schrijf je de vacaturetekst zo genderneutraal mogelijk. Hoe zit het dan met pronouns? Een kleine toevoeging die iedereen de kans geeft om gezien én erkend te worden. Qua pronouns zie je in de Nederlandse taal vooral:

Hij/hem

Iemand die zich als man identificeert.

Zij/haar

Iemand die zich als vrouw identificeert.

Hen/hun en dien/diens

Iemand die zich identificeert als non-binair.

Zo gebruik je pronouns in vacatureteksten

Nu denk je misschien: hoe doe ik dat dan? Uitstekende vraag. Volg dit stappenplan:

Stap 1: stel deze vraag tijdens het intakegesprek

De fundering voor een goede vacaturetekst: het intakegesprek. Daar hebben we al een gratis whitepaper voor die je als basis kan gebruiken. Voeg daar ook nog deze vraag aan toe:

“Wat zijn de preferred pronouns die ik mag gebruiken voor deze persoon?” of “hoe mag ik deze persoon aanspreken in de vacaturetekst?”

Stap 2: voeg de preferred pronouns toe

In een vacaturetekst komen op meerdere plekken namen van collega’s voor. Zodra je de naam van deze persoon noemt, voeg je de preferred pronouns toe. Bijvoorbeeld:

“Ik ben blij met mijn keuze om hier te komen werken. Vanaf dag 1 heb ik ervaren dat je veel ruimte krijgt om eigen baas te zijn. En dat in een team waar letterlijk iedereen met elkaar meedenkt. Samen kom je tot de beste oplossing, toch?” – Leny Wijnbergen (zij/haar), marketingadviseur  

Je werkt samen met Rodi Knoops (hij/hem) en Taro van Dolder (hen/hun). 2 developers die letterlijk in codetaal praten. Net als jij.

Geïnteresseerd? Bel Yvan de Gast (hen/hun), recruiter via 06 12 34 56 78 of mail yvan@voorbeeld.nl.  

Stap 3: laat de vacaturetekst lezen door een collega

En vraag ook om te kijken of de juiste pronouns zijn gebruikt in de vacaturetekst. Soms ben je zo lang met een tekst bezig, dat deze kleine (belangrijke) details ontbreken. 

Taal is in ontwikkeling, beweeg mee

Is dit nou dé oplossing voor meer diversiteit en inclusiviteit? Daar ben ik heel eerlijk in: nee. Inclusiviteit moet in het DNA van je bedrijf zitten. Als het gaat over vacatureteksten is het toevoegen van pronouns, naar mijn mening, een stap in de goede richting. Door bewuster met taal om te gaan, laat je zien dat je meebeweegt in de huidige ontwikkeling. En verder kijkt dan de ‘traditionele’ standaarden. Beweeg je mee?

Toch nog vragen over inclusief taalgebruik in vacatureteksten?

Onze tekstschrijvers staan graag voor jou klaar. Bel ons via (085) 760 42 06 of mail naar info@voortekst.nl. Samen kijken we welke diensten passen bij jouw arbeidsmarktvraag.