8 TIPS VOOR DE OPMAAK VAN JOUW VACATURETEKST.

15/03/2019

Dalinka Haze

arbeidsmarktcommunicatie


De opmaak van de vacaturetekst speelt een grote rol bij het wel of niet slagen van de werving. Met een aandachtsspanne van luttele seconden is het immers cruciaal dat de aandacht van potentiële kandidaten direct wordt gevangen. Ook dat de potentiële kandidaat aangehaakt blijft wanneer hij/zij de vacaturetekst scant. En vooral niet wegklikt. Een goede opmaak van de vacaturetekst draagt hieraan bij. Het versterkt de inhoud, bevordert de leesbaarheid en optimaliseert de conversie. Het leidt de sollicitant vanaf de intro moeiteloos de hele vacaturetekst door naar de call to action: de sollicitatiebutton.

Wat is een goede opmaak en hoe maak je jouw vacaturetekst visueel aantrekkelijk? We zetten 8 tips voor je op een rij:

1. Beeld zegt meer dan duizend woorden

Als we het over beeld bij vacatureteksten hebben, hoef je niet direct te denken aan de meest fantastische visuals. Stel je eens voor welk beeld je vacaturetekst nu oproept. Of beter nog: laten we 2 verschillende vacatureteksten naast elkaar leggen. Welke van de 2 spreekt jou meer aan?

Hoewel beide vacatures veel informatie bevatten, nodigt de vacaturetekst rechts sneller uit om te lezen, onder andere dankzij het gebruik van beeld. Het spreekwoord ‘een beeld zegt meer dan 1000 woorden’ bestaat natuurlijk niet voor niets. Beeld kan een sterke toevoeging zijn aan een vacaturetekst (en elke andere tekst).

Een aantal weetjes:

 • teksten die beeld bevatten worden 42% beter onthouden dan teksten zonder beeld.
 • teksten met beeld worden gezien als betrouwbaarder en waardevoller.
 • alleen al de toevoeging van een logo zorgt (vaak) voor kleur en herkenbaarheid.
 • door foto’s toe te voegen van de werkplek, toekomstige collega’s e.d. creëer je sfeerbeleving.
 • een foto (of naam) van de manager en/of consultant maakt de vacature persoonlijk(er) en het wekt vertrouwen bij de lezer.
 • een verwijzing naar een video zorgt dat de lezer zich een nog beter beeld kan vormen van de vacature en de werkgever.

Met stockfoto’s moet je oppassen. Deze worden gezien als onbetrouwbaar, cliché en zijn stigmatiserend. Hoe je je wel onderscheidt en authentiek overkomt? Door medewerkers hun meest fotogenieke kant te laten ontdekken en hen plaats te laten nemen voor de camera. Uiteraard gebruik je de eigen werkplek als fotostudio. Let daarbij wel op de privacywetgeving. 

Dura Vermeer zet eigen medewerkers in voor foto’s bij vacatures en ook voor video’s op hun werkenbij-website.

2. Een heldere functienaam

Zorg dat de functienaam herkenbaar en vindbaar is én de lading dekt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de schrijfwijze: zoekt men meer op de functienaam bedrijfsleider of filiaalmanager? Vul de functienamen in via Google Trends en maak je keuze. Bij onvoldoende zoekvolume kun je onderzoek doen op LinkedIn. Verduidelijk de functienaam, indien nodig, met de sector waarbinnen de vacature beschikbaar is. Bijvoorbeeld bedrijfsleider horeca of bedrijfsleider varkenshouderij. Of nóg beter: combineer de functienaam met de naam van de werkgever. Dat draagt bij aan de vindbaarheid, bijvoorbeeld filiaalmanager bij Kruidvat of filiaalmanager bij C1000.

Google Trends laat zien dat er vaker gezocht wordt op de term bedrijfsleider dan op filiaalmanager. 

3. Maak gebruik van tussenkopjes

Door heldere tussenkopjes in de opmaak toe te voegen, deel je de vacaturetekst op in verschillende items. Elk tussenkopje geeft exact aan waar het item over gaat, zodat de vacaturetekst snel gescand kan worden en de lezer direct kan doorschakelen naar het item dat hij/zij wil lezen. Mooi meegenomen is dat tussenkopjes de vindbaarheid van je vacature verhogen als je de juiste zoekwoorden erin verwerkt.

Voorbeelden van tussenkopjes in vacatureteksten die ook de vindbaarheid verhogen:

 • functie-inhoud van deze vacature [functienaam] bij [naam werkgever].
 • deze vacature vraagt om een [functienaam] die in het bezit is van.
 • de arbeidsvoorwaarden bij [naam werkgever].
 • solliciteer meteen naar de vacature [functienaam] bij [naam werkgever] in [locatie].

4. Gebruik opsommingen/bullet points

Door opsommingen te gebruiken in de opmaak:

 • wordt de vacaturetekst (of webtekst) overzichtelijk.
 • kunnen lezers de vacaturetekst eenvoudig scannen.
 • krijgen de zoekwoorden in de opsommingen misschien wel een hogere score van zoekmachines. Er zijn SEO-specialisten die dit beweren. 

Ga je aan de slag met opsommingen? Gebruik dan geen minteken als opsommingteken, dit kan een negatieve associatie opleveren. Vinkjes daarentegen worden juist als positief ervaren. Vooral groene vinkjes. En verder nog: de tekst achter het eerste opsommingsteken krijgt de meeste aandacht, onze kijklimiet ligt bij 7 opsommingen en een oneven aantal bullets triggert het onbewuste brein meer dan een even aantal. In ons onderbewustzijn komt het betrouwbaarder over en daardoor blijft de boodschap beter hangen. Het summum? 3 opsommingstekens.


Boekentip: Scanbaar schrijven door Mark van Bogaert.


5. Gebruik een goed lettertype en formaat

Hoe vervelend is het als je je moet inspannen om een vacaturetekst te lezen? Bijvoorbeeld omdat het letterformaat te klein is, de kleur zorgt voor slechte leesbaarheid of het lettertype voor je ogen danst. Om die potentiële kandidaat niet weg te jagen hier een aantal tips:

 • veelgebruikte lettertypes zijn Arial of Verdana.
 • de aan te raden lettergrootte is 11 /12.
 • zorg dat de kleur van de letters voldoende contrasteert met de achtergrond.
 • gebruik in de opmaak van een vacaturetekst zo min mogelijk verschillende kleuren tekst, lettergroottes en fonts om de rust te bewaren.

6. Wees consistent in de opmaak

Door bij elke vacaturetekst dezelfde opmaak te gebruiken zorg je voor uniformiteit en herkenbaarheid en daarmee een versterking van de employer brand. Die consistentie in de opmaak gaat verder dan alleen de vacaturetekst. Voer de opmaak ook door op de werkenbij-website, recruitmentwebsite of vacaturebanken. En schrijf je bijvoorbeeld functienamen in vacatureteksten met een kleine letter? Doe dat dan ook op de werkenbij-website. Hoe consistenter je bent, hoe eerder de lezer weet waar hij/zij aan toe is.

7. Juiste lengte

Een goede vacaturetekst werft, preselecteert, is vindbaar, is informatief en zet aan tot actie. Om dit te realiseren heb je al snel 400 tot 600 woorden per vacaturetekst nodig. Probeer altijd de juiste balans te vinden. Vertel niet meer dan noodzakelijk, maar zorg ook dat de tekst duidelijk is. Met de juiste lengte van een vacaturetekst laat je zien dat er voldoende informatie wordt gedeeld en is het geen enorme opgave om de tekst te lezen. Meer weten? In het blog Lengte van een vacaturetekst lees je er alles over.

8. Een onmisbare call to action in de opmaak van jouw vacaturetekst

De allerbeste vacaturetekst is pas af met een goede call to action, ofwel een goede sollicitatiebutton. Een goede sollicitatiebutton is er een:

 • die altijd op ooghoogte in beeld blijft, ongeacht je positie op de webpagina (sticky-sollicitatiebutton).
 • met een contrasterende kleur (afhankelijk van de huisstijlkleur wordt rood, blauw, oranje of groen aangeraden).
 • met een opvallend maar niet overdreven formaat.
 • met een tekst die aanzet tot actie, bijvoorbeeld: solliciteer nu.

Intro Personeel maakt gebruik van een sticky-sollicitatiebutton en van een ‘richtingaanwijzer’. Pijlen, beweging en kijkrichting op beeld werken als richtingaanwijzers voor de blik van lezers. In dit voorbeeld gaat je blik meteen naar het sollicitatieveld. Intro Personeel verhoogde daarmee zijn conversie met 78% per vacature. Bron: boek Werven met Woorden door Nicol Tadema.

Je merkt het, bij de opmaak van de vacaturetekst komt een hoop kijken. Tijd dus om eens kritisch te kijken naar de opmaak van jouw vacaturetekst. Zie je al waar verbetering mogelijk is? Met deze 8 tips verbeter je de leesbaarheid, optimaliseer je de conversie en maak je het geheel visueel aantrekkelijk(er). Ga voor minder wegklikkers en meer potentiële kandidaten die de finishlijn van jouw vacaturetekst halen: de sollicitatiebutton.