Case ANWB: WERVENDE VACATURETEKSTEN VOOR VAKANTIEKRACHTEN BIJ DE ANWB.

Voor Tekst heeft een heel saaie ‘wij vragen’-tekst omgezet naar een beleving.

Case ANWB: WERVENDE VACATURETEKSTEN VOOR VAKANTIEKRACHTEN BIJ DE ANWB.

Zo was het

Bij de ANWB is het tijdens de vakantieperiode elk jaar ontzettend druk. Doordat veel mensen op vakantie gaan, neemt het aantal pechgevallen enorm toe. Om onze leden tijdens pech zo goed en snel mogelijk te helpen hebben we dus juist in de vakantieperiode veel medewerkers nodig. Zo ook dit jaar, om precies te zijn wilden we binnen enkele maanden 400 medewerkers laten instromen, waaronder studenten. Het werven van studenten voor zomerposities is een terugkerend vraagstuk voor ons.

Voorheen besteedden we de selectie van vakantiekrachten uit aan uitzendbureaus. Met hen spraken we targets af en zo waren we gegarandeerd van genoeg mensen. Toch merkten we vorig jaar (2018) al dat het lastiger werd met de steeds krapper wordende arbeidsmarkt; voor elke 23 vacatures is er maar 1 werknemer beschikbaar. We realiseerden ons dat we ‘aan knoppen moesten draaien’ om de doelgroep centraal te stellen en de vakantiebanen bij de ANWB interessanter en leuker te maken. Dat betekende ook dat onze arbeidsvoorwaarden eraan moesten geloven.



“Voor Tekst heeft een heel saaie ‘wij vragen’-tekst omgezet naar een beleving.

Dit was de vraag

Mensen denken al snel dat het om een soort callcenterfunctie gaat als je de telefoon opneemt bij onze alarmcentrale. Het werk houdt echter veel meer in: je bent natuurlijk een hulpverlener. Je helpt mensen weer op weg als het even tegen zit. Je regelt alles. Van vervangend vervoer tot vervoer terug naar Nederland. Dat vroeg ook om het aanpassen van onze functienamen, zoals die van ‘voertuighulpverlener’. Het zijn functienamen die onze jonge doelgroep niet kent en ze sluiten niet echt aan bij de interessante en uitdagende inhoud van de baan. Daarom wilden we mensen triggeren met functienamen en functieomschrijvingen. Wat houdt zo’n baan in? Waarom is het leuk? En hoewel we zelf heel veel kunnen, moet je soms aankloppen bij specialisten zoals Voor Tekst. Dus dat deden we.

De samenwerking met bureau Voor Tekst was onderdeel van een bredere aanpak. Zoals gezegd pasten we eerder al onze arbeidsvoorwaarden aan om de doelgroep aan te spreken. Ook haakten we Talmark aan voor de propositie en het creative concept.

Zo was de samenwerking

Ik ken Nicol Tadema, directeur van Voor Tekst, al heel lang, dus ik kon Voor Tekst heel makkelijk inschakelen. We hebben een heel uitgebreide intake gehouden met een copywriter en die ging direct aan de slag. Het is met Voor Tekst ook altijd doorpakken en resultaten boeken.

En die resultaten waren heel snel zichtbaar. Voor Tekst heeft heel saaie ‘wij vragen’-teksten omgezet naar een beleving. Dat is ook wat we met de vacatureteksten wilden bereiken. We hadden het idee situaties te schetsen die onze werknemers zouden kunnen tegenkomen en Voor Tekst heeft die prachtig in vacatureteksten gevangen. Eigenlijk was de eerste opzet van de copywriter al meteen heel goed en we konden ook nog rekenen op directe hulp van Nicol. Zij heeft persoonlijk nog naar onze functienamen gekeken. Ik kreeg ineens mailtjes op zondagavond met suggesties. En dat is typisch Voor Tekst: ik kan rekenen op vakmensen die eager zijn en hoor dan ook altijd positieve verhalen. Ik weet dat ik een Voor Tekster prima alleen kan laten voor een intake met een van mijn managers.

Dit is het resultaat

Voor Tekst heeft onze vacatureteksten veel luchtiger gemaakt. Zo heeft eigenlijk niemand van onze doelgroep écht kennis van autotechniek en toch stond het wel heel prominent in onze teksten. Nu is dat bijvoorbeeld veranderd in ‘Je weet het een en ander over auto’s’. Dat maakt het doelgroepgerichter en daarmee veel toegankelijker. En onze nieuwe aanpak heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.

De online verspreide campagnevideo is nu nét een maand live en we hebben nu al 300.000 potentiële kandidaten bereikt. Meer dan 180 mensen doorlopen inmiddels de procedure. Ook valt het op dat mensen die de vacatureteksten lezen lang blijven hangen op onze ‘werken bij’-site: de gemiddelde bezoekduur is 00:01:28, anderhalve minuut dus. Daar durf ik best uit af te leiden dat we boeiende content hebben, mede dankzij de vacatureteksten van Voor Tekst.

Yes, we won! Publieksprijs Recruitment Werf& Awards met ANWB.