Lengte van een vacaturetekst.

30 januari 2019

Nicol Tadema

Algemeen directeur

arbeidsmarktcommunicatie


In de Telegraaf van vandaag schittert in grote, zwarte letters: “Jongere kiest voor bondige vacature”. Verderop in het artikel staat dat ‘veel zeggen met weinig woorden de juiste manier lijkt om jongeren aan te trekken’ en dat irrelevante informatie maar beter achterwege gelaten kan worden.

Doet die lengte er nu echt wel toe? Voor jong en oud?

In het artikel staat dat hoe langer de vacature, hoe groter de kans is dat ouderen reageren. Ik vraag me wel af, moet je dan om niet-jongeren te bereiken ellenlange teksten gaan publiceren vol bla-bla zonder dat je écht wat zegt? Volgens mij gaat het niet om de lengte van de tekst maar om wát je zegt en hóé je dit zegt. Voor jong en voor oud. Niemand zit te wachten op ellenlange teksten waar je je doorheen moet worstelen. Tegelijkertijd zit niemand, en dus ook niet de jongere, te wachten op een (te) korte vacaturetekst. Het gaat wel om een nieuwe baan waar iemand (als het even meezit) voor langere tijd flink wat uren per week gaat doorbrengen, en het gaat dus niet een brood dat diegene ‘even’ koopt. Dan wil je dus wel weten waar je aan toe bent.

En die lengte dan?

Tsja, wat is lang, wat is kort? De meningen zijn verdeeld dus de enige conclusie die je kan trekken is dat kort en lang rete-subjectief is. Iets objectiever is de data van Textio die Bas van de Haterd in zijn blog over het zelfde krantenartikel deelt:

“De ideale lengte van een vacature is 600-700 woorden, waarbij het absolute optimum rond de 640 ligt.”

Maar goed, onder aan de streep gaat het niet om lengte. Het gaat om inhoud. Om het spreken van de taal van je doelgroep (en ja, jongeren hebben een andere aanspreekwijze dan ouderen). Om rekening houden met beweegredenen per leeftijdsfase bijvoorbeeld. Da’s geen abracadabra trouwens, maar puur logisch nadenken, in gesprek gaan met je (leeftijds) doelgroep en/of data raadplegen: in de meeste gevallen gaan jongeren voor doorgroei- en opleidingsmogelijkheden en ouderen voor vastigheid.

Laat het los

Probeer je vacaturetekst niet per se in een x-aantal woorden te proppen. Beschrijf gewoon wat er echt toe doet voor jouw doelgroep, in de taal van je doelgroep. Geen onnodig geneuzel of een taak benoemen die iemand maar 1 x per jaar 1 uurtje hoeft te verrichten. En niet die clichés of stortvloed aan functie-eisen waar sowieso iedereen zich aan irriteert, dan komt het goed. Schrijf vlot en op een actieve manier om de aandacht vast te houden. En jong of oud, echt niemand leest graag onzin.

Hoe ik dat doe?

Om een goede vacaturetekst te schrijven die werft, preselecteert, vindbaar is, informeert en converteert, heb ik zelf altijd al wel snel 450 tot 750 woorden per vacaturetekst nodig. Dat is dus voor mij in 9 van de 10 gevallen niet afhankelijk van leeftijd maar wel van het functie- /opleidingsniveau. Des te hoger het niveau, des te langer de aandachtsspanne is en ook des te meer verantwoordelijkheden bij een rol komen kijken (dus heb ik inhoudelijk meer te melden).

PS. Mooi meegenomen is dat Google je tekst als inhoudelijke content waardeert als deze langer is dan 400 woorden. Schrijf je dus té kort, daal je in de Google-resultaten.