Ideale lengte vacaturetekst.

29/01/2021

Nicol Tadema

Oprichter en ambassadeur

arbeidsmarktcommunicatie


Wat is de ideale lengte voor een vacaturetekst? Deze vraag krijgen we bij ons tekstbureau vaak, heel vaak. Toch geven we nooit eenduidig antwoord. Er is namelijk geen ideaal aantal woorden te noemen voor een gemiddelde vacaturetekst. Behalve dat de ideale lengte altijd afgestemd moet worden op de individuele vacature en haar doelgroep. 

Laat je leiden door de doelgroep, niet door het aantal woorden.

Een vacaturetekst schrijf je voor 1 persoon: de droomkandidaat. Daarom is het niet relevant hoeveel woorden je gebruikt, het gaat erom welke woorden je gebruikt. Daarbij staat 1 ding voorop: schrijf alleen datgene op in de vacaturetekst wat er in deze fase van de werving toe doet voor jouw doelgroep.

Dit betekent dat de lengte van de vacaturetekst per tekst kan (én moet) variëren. De ene doelgroep heeft nu eenmaal behoefte aan meer informatie dan een andere doelgroep. 

Verschillen per doelgroep en dus per lengte

Zo benadruk je bij een wo-opgeleide doelgroep de strategische aspecten van de functie. Dit kun je bij een doelgroep op kader-niveau vaak achterwege laten. Daar komt ook bij dat er beroepen zijn waar de doelgroep juist houdt van heel veel informatie. Denk aan juristen en beleidsmedewerkers. Deze doelgroepen zijn sowieso al gewend om lappen tekst door te akkeren. Voor hen is een lange tekst dus bekend terrein en zeker geen struikelblok. Zij willen juist állés weten. Anders is dat voor meer praktisch ingestelde doelgroepen zoals timmermannen, schoonmakers of APK-keurmeesters.

Ook de persoonlijkheid is (mede) bepalend voor de inhoud van de tekst en dus voor hoelang de vacaturetekst wordt. De ‘groene’ DISC-mensen met een S-stijl zien graag onderbouwing in het verhaal terug wat vraagt om veel voorbeelden. De ‘blauwe’ DISC-mensen met een C-stijl waarderen juist meer de inzet van data. 

Niet te kort, niet te lang

Bedenk tijdens het schrijven welke informatie de droomkandidaat nodig heeft om tot de juiste keuze te komen. Zo voorkom je dat je te veel informatie deelt met het risico dat je de aandacht van de lezer verliest. Voorkom ook dat je te weinig vertelt en de twijfel bij de lezer toeslaat. 52% van de Nederlandse werkzoekenden geeft aan het lastig te vinden om op basis van de tekst een oordeel te vellen over de potentiële match tussen hen en de functie. Zij ervaren dat er onvoldoende informatie in de vacaturetekst is terug te vinden over de functie.

Gemiddeld aantal woorden

Als je ons echt ‘onder schot houdt’ om met een gemiddeld aantal woorden voor een vacaturetekst te komen, dan noemen we het aantal van 640. Dit aantal baseren we op onze eigen ervaringen en op data van Textio. Textio is een Amerikaans bedrijf dat tooling heeft ontworpen die Engelstalige vacatureteksten scant en advies geeft om deze verder te optimaliseren. Uit hun data blijkt onder andere dat alle vacatureteksten boven de 750 woorden significant minder sollicitanten trekt, net als alles onder de 400 woorden. 

Vergeet adviezen van partijen zoals LinkedIn die beweren dat bij een vacaturetekst van maximaal 150 woorden het aantal sollicitaties toeneemt. Of de informatie van Indeed dat vacatureteksten met een lengte tussen 700 en 2.000 tekens 30% meer sollicitaties zou opleveren. De gemiddelde lengte van een woord is 8 letters, uitgaande van 700 tekens zou dat een vacaturetekst van 90 woorden opleveren. Misschien levert zo’n korte vacaturetekst sollicitaties op. De vraag is of het de júísté sollicitanten oplevert. Ieder zo zijn belangen.

Richtlijnen voor de lengte van een vacaturetekst