Een afknapper: te veel functie-eisen in vacatureteksten.

05/02/2019

Nicol Tadema

Algemeen directeur

arbeidsmarktcommunicatie


Newsflash! Het schaap met de 5 poten bestaat niet. Dus stop eens met ellenlange lijsten vol functie-eisen in vacatureteksten en vervang ze door de échte must-haves. Vereisten waarmee je wél je doelgroep overhaalt om te solliciteren.

Het belang van functie-eisen in vacatureteksten

De graadmeter of meetlat voor iedere werkzoekende: het lijstje met functie-eisen in vacatureteksten. Vaak wordt er meteen naar gezocht, want waarom zou je een functieomschrijving lezen als je toch niet voldoet? Het toont aan hoe belangrijk functievereisten in vacatures zijn. Ook ten goede overigens, want ze zorgen voor een duidelijke preselectie en kunnen het kaf van het koren scheiden. Mits goed weergegeven natuurlijk. En daar gaat het vaak mis. Besef goed dat de rest van de vacaturetekst er niet toe doet als je te omslachtig met de functie-eisen omgaat. En dat terwijl je vaak veel tijd steekt in het creëren van een aantrekkelijke vacaturetekst.

Overkill aan functie-eisen in vacatures

Mag het een eisje minder zijn? Natuurlijk wil je niet dat half Nederland op jouw vacature solliciteert. Maar je kan ook overdrijven. Meer dan 20 jaar ervaring en het liefst met parate theoretische kennis vers uit de schoolbanken. O ja, en dan ook nog veel kennis van – pak ’m beet – 15 à 20 systemen en programma’s om het werk uit te kunnen voeren. Learning on the job? Geen tijd voor, vanaf dag 1 moet je er stáán. Tenminste, dat gevoel bekruipt je als er weer een batterij aan eisen voorbijkomt. Als dit de manier is waarop jij kandidaten werft, wordt dan alsjeblieft heel snel wakker.

Uit onderzoek van Unique blijkt dat 48% afhaakt wanneer er te veel van ze gevraagd wordt. Waarom? Met een irreële functie-eisenlijst schep je een onrealistisch beeld en kandidaten trekken je geloofwaardigheid in twijfel. Sterker nog, het schrikt zelfs de meest geschikte kandidaat af. Als mensen denken toch niet in aanmerking te komen, nemen ze niet de moeite om te solliciteren. In een krappe arbeidsmarkt wordt dat effect nog eens versterkt, omdat er genoeg andere opties zijn. Krab jezelf daarom bij elke eis goed achter je oren.

Weg met die waslijst aan eisen in je vacaturetekst

Kies voor kort en krachtig. Vaak worden vereisten en verantwoordelijkheden in bullets weergegeven. Slim, want dat onderbreekt de vacaturetekst op een prettige wijze en functie-eisen zijn ideaal om snel te scannen. Zo zie je meteen of de functie bij je past. Beperk jezelf wel in het aantal bullets. Want na 5 verzwakt de aandacht van de lezer al. Na 7 heeft de potentiële kandidaat al weggeklikt. En dat is zonde.

E&Y benoemt maar liefst 15 functie-vereisten

Vacatureteksten worden steeds sneller gelezen en gescand. Gemiddeld besteed men 14,6 seconden aan het lezen van de functie-eisen in vacatureteksten, dus zorg dat wat er staat ook logisch is. Logisch in de communicatie naar je doelgroep. Want met 1 onredelijke eis is de kans groot dat men meteen wegklikt.

Tips voor goede functievereisten

  • Schrijven is schrappen

Een gouden regel in schrijversland en eens te meer van toepassing op functie-eisen in vacatureteksten. Maak keuzes en selecteer alleen de belangrijkste kwalificaties. Zo blijf je concreet voor je doelgroep en houd je overzicht tijdens de briefselectie. Dit betekent indirect dat je het ‘gevecht’ aan moet gaan met de vacaturehouder, voor wie alleen het allerbeste goed genoeg is. De vacature-intake is het ideale moment om te sparren en jouw expertise te laten gelden.

  • Weg met de pre’s

Het barst van de ‘pre’s’ in vacatureteksten. Ja, tuurlijk is het mooi meegenomen wanneer iemand iets extra’s meebrengt, maar is de functie zonder deze kennis onuitvoerbaar? Vaak is het antwoord van niet en is de kennis eenvoudig bij te leren. En waarom zou je om extra’s vragen in een arbeidsmarkt als deze? Goed is goed genoeg en als dat ‘beetje meer’ op het cv staat, dan leg je die bovenaan de stapel.

  • Afscheid van affiniteit

Voegt het toe als je in een vacaturetekst voor een online mediamanager voor een online mediabureau vraagt om affiniteit met online media? Of als je een IT-manager bij een IT-club aangeeft dat affiniteit met IT een vereiste is? Het voorstel: neem afscheid van affiniteit in de vacaturetekst. Dag.

  • Stel prioriteiten

De volgorde van de functie-eisen is bepalend voor hoe de lezer een functie beoordeelt. Denk goed na over de nummer 1 must-have en zet die bovenaan. Weegt iemands persoonlijkheid zwaarder dan behaalde certificaten? Dat kan, dus laat het zien door juist de eisen omtrent persoonlijkheid eerst te vermelden.

  • Stem je eisen af op je doelgroep

Heb je inzicht in je doelgroep en weet je hoe groot (of klein) deze is? Pas je eisen daarop aan. Of de arbeidsmarkt nu krap is of niet, functie-eisen zijn het selectiemiddel bij uitstek. Een schaarse doelgroep benader je niet met veel functie-eisen. Is er veel werkloosheid? Dan bestaat de kans dat er veel reacties op jouw vacature komen. Dan mogen de eisen juist scherp worden neergezet.

O ja, er is een opmerkelijk verschil tussen mannen en vrouwen, volgens een intern rapport van Hewlett Packard. In dit geval gaat het om hoe functie-eisen in vacatureteksten gelezen worden. Mannen trekken zich iets minder aan van de gevraagde kennis en kunde. Als ze denken dat ze aan 6 van de 10 eisen voldoen, durven ze het aan om te solliciteren. Vrouwen willen 100% zekerheid, zo blijkt uit onderzoek. Staat er 1 functie-eis in de vacaturetekst waar ze niet aan voldoen, dan blijft een sollicitatie uit. Bestaat jouw doelgroep dus hoofdzakelijk uit vrouwen (denk aan secretaressen, verpleegkundigen, stewardessen)? Kijk dan extra kritisch naar de eisen die je stelt.

  • Vermijd open deuren

Een copywriter met goede kennis van de Nederlandse taal? Of een telefoniste met 8 jaar ervaring met een prettige telefoonstem? Een acteur zonder cameravrees? Typisch voorbeelden van eisen die zó voor de hand liggen, dat je ze echt niet hoeft te benoemen. Doe die deur dicht dus.

  • Cut the clichés

Last but not least: clichés komen onbetrouwbaar over, maar in menig vacaturetekst wemelt het er van: proactief, flexibel, no-nonsense, creatief, passie… Laten we flexibel eruit lichten: het maakt nogal een verschil of je de flexibiliteit van een yogaleraar of die van een financieel medewerker bedoelt die soms een uurtje moet overwerken. De tip: onderbouw altijd waarom het ‘cliché’ van toepassing is voor de vacature.

Maken of breken

Kritisch is 1 ding, maar onthoud dat er valkuilen zijn waar je met open ogen in kunt trappen bij het schrijven van een vacaturetekst. Met name de functie-eisen kunnen de vacature maken of breken. Twijfel je of je het juiste profiel hebt? Laat iemand die de functie momenteel uitvoert de eisen beoordelen en je hebt je antwoord.