Dierentermen in vacatureteksten.

01 oktober 2018

Nicol Tadema

Algemeen directeur

arbeidsmarktcommunicatie


Heb je ze ooit gezien? Een commerciële duizendpoot, de salestijger, het schaap met (het liefst) 7 poten of een multitaskende spin in het web? Gek genoeg worden vacatureteksten volgestouwd met zulke grappig bedoelde verwijzingen naar het dierenrijk. En dat is soms best irritant. Dat moet toch anders kunnen?

Het zijn termen die in recruitmentland al zó zijn ingeburgerd, dat ze te pas en te onpas worden ingezet. Ooit waren ze hip en onderscheidend, maar nu al lang niet meer. Zo levert een simpele zoekopdracht op Indeed al > 1.200 reacties op het woord ‘duizendpoot’. Lekker origineel dus…

De salestijger is ook behoorlijk uitgekauwd, maar toch doen recruiters nog 126 keer een poging met deze katachtige.

Maar er is er eentje die er met kop en schouders bovenuit steekt. Een beestje waardoor sollicitanten verstrikt raken in alle vacatures. Met 2493 zoekresultaten staat bovenaan de Dierendag top 10 de ‘spin in het web’. Bij Voor Tekst begint het in ieder geval flink te kriebelen bij het zien van deze getallen.

We hebben de meestvoorkomende dierentermen in vacatureteksten voor jullie op een rijtje gezet.

Spin in het web 2493

Duizendpoot 1198

Vis in het water 467

Vroege vogel 288

Salestijger 126

Jonge hond 57

Schaap met de vijf poten 35

Neusje van de zalm 28

Haantje de voorste 9

Beresterk 8

Ben je klaar met het verstieren van vacatureteksten door al die dierentermen? Wil je geen generiek profiel, maar juist die vreemde eend in de bijt zijn? Wees dan zo slim als een uil en bestel het boek ‘Werven met woorden’ van Nicol Tadema met 15% korting. En dat is inclusief 1-op-1 een beestachtig goede feedback op jouw vacaturetekst, met of zonder dieren. Wees er als de kippen bij!