Complimenten voor vacatureteksten bij de overheid.

07/09/2020

Iris Wright

Adviseur arbeidsmarktcommunicatie & copywriter

arbeidsmarktcommunicatie


Toegegeven, we zijn soms best kritisch over de vacatureteksten binnen de overheid. Er valt namelijk nog veel te winnen als we het hebben over het werven van kandidaten in deze sector. Toch gaat er ook al echt veel goed! Dat verdient een applaus en een blog waar overheidsinstanties eens worden overladen met complimenten. Dus ga er even goed voor zitten. We hebben aardig wat vacatures die we graag even in de schijnwerpers zetten.

Salaristaboe doorbroken?

Yes, we zien heel vaak het salaris in klinkklare euro’s in overheidsvacatures. Daar zijn we trots op, want deze overheidsinstanties doorbreken het salaristaboe. Waar het eerder een uitzondering dan regel was binnen vacatureteksten, lijkt dit nu steeds meer een gewoonte te worden. Logisch, want het salaris domineert al jarenlang op de lijst met pullfactoren bij de keuze voor een nieuwe baan. Ook nu Google for Jobs zich langzaam laat zien in Nederland zien we minder termen als ‘marktconform’ of ‘een passend salaris’. Beste overheidsinstanties en recruiters: ga zo door! Nu onderscheiden jullie je van de 82% van alle vacatureteksten waarin géén salaris wordt vermeld.

Nu we het toch hebben over arbeidsvoorwaarden, kijk eens naar deze vacatureteksten. Deze vacatures van een gemeente, waterschap en provincie laten zeker zien wat ze allemaal bieden. Top!

Duidelijke verwachtingen in vacatureteksten

Hoe concreter de vacaturetekst, hoe beter. Dat geldt zowel wanneer we het hebben over de werksfeer, als het scheppen van de juiste verwachtingen over de sollicitatieprocedure. Het vermelden van een sluitingsdatum is bij dit laatste een goed vertrekpunt en zo te zien is deze wijsheid meegenomen in veel overheidsvacatures. Ook is er steeds meer aandacht voor de verdere verloop van de werving. Denk aan het benoemen van de contactpersonen, gesprekspartners, de dagen wanneer de gesprekken plaatsvinden of dat een assessment een onderdeel is van het proces.

Dat overheidsvacatures hierin boven andere uitstijgen blijkt wel uit de volgende feitjes:

  •  In 69% van de vacatureteksten wordt geen plaatsing- of sluitingsdatum vermeld.
  • In ruim 30% van de vacatureteksten worden (te) beperkte contactgegevens vermeld.

En wist je dat 4 op de 10 werkzoekenden wel eens van een sollicitatie afzag omdat de sollicitatieprocedure te ingewikkeld bleek? Met andere woorden, we zijn trots om de onderstaande overheidsvacatures te zien. Zij verdienen zéker een applaus als het gaat over het scheppen van verwachtingen.

Bron: Provincie Overijssel

Bron: de Bevelanden

Breng de doelgroep in beweging

Moraal van het verhaal: keep up the good work! Jullie zitten echt op de goede weg om de beste kandidaten te werven voor de overheidsvacatures.