Talent jaag je weg met clichés in vacatureteksten.

05/02/2019

Henk van der Draai

Lead copywriter

arbeidsmarktcommunicatie


Steeds vaker zie ik clichématige vacatureteksten. Is het gemak? Gebrek aan inspiratie? Of schuif je het af op tijdnood? Wat de oorzaak ook is, elke reden om clichés in vacatureteksten te gebruiken is er eentje te veel. Daarom begint beter scoren op de arbeidsmarkt bij het vermijden van clichés in vacatures. Een quick-win waar iedereen baat bij heeft.

Ongeveer 1 op de 3 werkzoekenden ergert zich groen en geel aan clichés in vacatureteksten. Meestal gaat het om de gewenste softskills die de ideale kandidaat in huis moet hebben. Met stip op 1 staat flexibel. Een rekbaar begrip, dat wel, maar zó nietszeggend. Wat is precies de reden waarom iemand flexibel moet zijn? Moet je regelmatig overwerken? Heb je meerdere standplaatsen en reis je veel? Of moet je juist meegaand zijn met collega’s en klanten? Schrijf in je vacaturetekst gewoon waar het op slaat, dan is het voor iedereen duidelijk.

Creativiteit. Nóg zo’n dooddoener. Het maakt niet uit waar je voor geleerd hebt, creativiteit wordt in meer dan 22.000 vacatures als onmisbare gave genoemd. Kappers, zorgmedewerkers, monteurs, reisadviseurs, metaalbewerkers, beleidsmedewerkers, keukenverkopers… blijkbaar zijn het allemaal uiterst creatieve functies. Sollicitanten prikken dwars door deze irrelevante skills heen en nemen je vacature minder serieus. Niet doen dus.

Liefde voor het vak? Niets mis mee natuurlijk. Alhoewel passie wel erg hartstochtelijk is uitgedrukt. Het is een cliché die in 99% van de gevallen onnodig in een vacaturetekst terugkomt. Want zeg nou zelf, een cafetariamedewerker met passie voor hamburgers? Of een verzorgende met een passie voor Parkinson-patiënten. Het zijn gekke combinaties waar je van gaat fronsen. Soms ligt het er zelfs zó dik bovenop dat het bijna lachwekkend is. Vragen om passie voor media als je een mediamanager zoekt met meer dan 10 jaar werkervaring? Tja…

Zo verban je clichés uit vacatureteksten

  1. Blijf kritisch op de functie (en op jezelf). Is het écht noodzakelijk om het cliché te gebruiken om de persoon of baan te beschrijven? Zo niet, schrappen maar!
  2. Beestje bij de naam. Benoem waarom de gewenste competentie belangrijk is. Maak het concreet en beeldend.
  3. Synoniemen helpen je om niet terug te vallen op clichéwoorden. Via synoniemen.net en mijnwoordenboek.nl vind je alternatieven.
  4. Laat je eigen creativiteit de vrije loop en omschrijf het cliché op een aantrekkelijkere manier. Een creatief persoon is bijvoorbeeld ook te beschrijven als iemand met een rijke fantasie of een bron van originele ideeën.

Een gewaarschuwd mens telt voor 2. Pas daarom op met clichés in vacatureteksten. Je wint er geen zieltjes mee. Dat doe je wél door goede vacatureteksten te schrijven zonder jeukwoorden. Want vacatureteksten met jeukwoorden zijn er al genoeg. Doe daarom een beroep op je originaliteit bij het schrijven van een vacaturetekst en val op in het woud van clichéteksten.