Zo zet je ChatGPT in bij het schrijven van teksten voor de arbeidsmarkt.

09/03/2023

Marouscha Panse-Haak

Copywriter

arbeidsmarktcommunicatie


Bij Voor Tekst is donderdag blogdag. Vorige week las je in onze blog alles over de komst van ChatGPT, deze week lees je hoe je ChatGPT als tekstschrijver kan inzetten bij het schrijven van teksten. Met deze 5 manieren wordt ChatGPT ook voor jou een slimme assistent bij het schrijven van teksten.

Hoe werkt ChatGPT?

Nog even voor wie het gemist heeft: ChatGPT is een chatbot die op basis van kunstmatige intelligentie antwoorden genereert op jouw vragen. Dat werkt heel simpel. Jij voert een opdracht in en ChatGPT schrijft op basis daarvan een kant en klare tekst. Hoe duidelijker de opdracht, hoe beter de tekst. Een chatbot is natuurlijk geen tekstschrijver. Daarom raden we je niet aan om complete vacatureteksten te laten schrijven door ChatGPT. Wel kun je met onderstaande toepassingen jouw teksten naar een hoger niveau tillen.

5 manieren om ChatGPT in te zetten voor je arbeidsmarktcommunicatie:

1. Alternatieve functietitels

De functietitel die je intern gebruikt, is niet altijd de beste titel om mee te werven. Bijvoorbeeld omdat deze titel niet duidelijk is voor mensen buiten jouw organisatie. Of omdat er simpelweg niet op gezocht wordt. In dat geval is het beter om voor een alternatief te kiezen. Vind je het lastig om een alternatieve functietitel te bedenken? Grote kans dat ChatGPT er wel raad mee weet.

Probeer het uit: Vraag ChatGPT naar alternatieve functietitels voor magazijnmedewerker. Of ga direct aan de slag met een van de interne functietitels binnen jouw organisatie. En wat zijn eigenlijk de alternatieven voor jouw eigen functietitel?

2. Synoniemen

Op dezelfde manier kun je ook eenvoudig synoniemen laten genereren voor woorden die je liever niet gebruikt. Bijvoorbeeld omdat het woord te moeilijk of ouderwets is, of omdat het al vaak in de tekst voorkomt.

Probeer het uit: Welke woorden zou jij liever minder vaak terugzien in jouw teksten? En waarom? Wees zo duidelijk mogelijk in je opdracht voor ChatGPT. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar manieren om het woord complex eenvoudiger te verwoorden? Vraag dan naar '5 eenvoudiger te begrijpen synoniemen voor het woord complex'.

3. Functies beter begrijpen

Heb je weleens een vacature moeten schrijven voor een functie waar je inhoudelijk niet veel van af wist? Dan heb je gemerkt dat ook degene die dit werk al doet je niet altijd verder kan helpen. Vaak vinden mensen hun werkzaamheden zo logisch, dat ze er moeite mee hebben deze aan anderen uit te leggen. Wat doe je dan? Je kan je natuurlijk helemaal suf googelen, maar je kan het zoekwerk ook aan ChatGPT overlaten.

Probeer het uit: Weet jij wat een Enterprise engineer doet? Of een ANIOS psychiatrie? Vraag het aan ChatGPT voor een heldere uitleg.

4. Creatieve titels

Hierboven las je al hoe je ChatGPT kunt inzetten om aan alternatieve functietitels te komen. Ook voor andere titels is ChatGPT een handig hulpmiddel. Bijvoorbeeld voor blogs of webpagina’s.

Probeer het uit: Artikel geschreven, maar mis je nog een pakkende titel? Plak dan de intro in het invoerveld van ChatGPT en vraag om een aantal suggesties.

5. Social posts en teaserteksten schrijven

Stel, je hebt een geweldige vacaturetekst geschreven en wil deze extra onder de aandacht brengen. Dan kan dat heel goed met een social post of (nieuwsbrief)teaser. Even geen inspiratie? ChatGPT zet de tekst met 1 druk op de knop voor je om in een pakkende teasertekst.

Probeer het uit: Plak de belangrijkste informatie (intro, JVP, functie-eisen) uit je vacaturetekst in ChatGPT en vraag er een bericht voor social media van te maken. Geef bij voorkeur ook aan voor welk socialmediakanaal het bericht is. Een LinkedIn-post is tenslotte heel anders dan een bericht op Instagram.

Experimenteer met de mogelijkheden

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de manier waarop jij ChatGPT kunt inzetten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Experimenteer met verschillende opdrachten en ontdek wat voor jou werkt. En de menselijke touch in jouw vacatureteksten? Daarvoor staan onze tekstschrijvers nog steeds voor jou klaar.

Bel ons via (085) 760 42 06 of mail naar info@voortekst.nl. Samen kijken we welke diensten passen bij jouw arbeidsmarktvraag.