De selectieprocedure: wat zet je wel en wat niet in de vacaturetekst?

01/08/2023

Marouscha Panse-Haak

Copywriter

arbeidsmarktcommunicatie


Solliciteren is spannend. Daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Als werkgever kun je hier slim op inspelen door de kandidaat zoveel mogelijk gerust te stellen. Bijvoorbeeld door al in de vacaturetekst een goed beeld te geven van de selectieprocedure. Zo weet de kandidaat precies waar die aan toe is. Maar wat zet je wel in de vacaturetekst en wat vooral niet? Ik zet de do's en don’ts voor je op een rijtje.

Waarom is de sollicitatieprocedure zo belangrijk in de vacaturetekst?

Door de sollicitatieprocedure te omschrijven, geef je de kandidaat duidelijkheid. Daarmee neem je stress weg. 40% van de werkzoekenden haakt weleens af vanwege een te ingewikkelde sollicitatieprocedure. Het stap voor stap omschrijven van de procedure maakt het minder ingewikkeld. Zo neem je de drempel weg om te solliciteren.

Wat mag niet ontbreken in de sollicitatieprocedure?

1. Hoe kan de kandidaat solliciteren?

Maak de stap van vacature naar sollicitatie zo eenvoudig mogelijk. Vertel wat je van de kandidaat verwacht. Maak het invulformulier zo kort mogelijk. En zorg dat de sollicitatiebutton duidelijk zichtbaar is.

2. Wat is de sluitingsdatum?

Met een sluitingsdatum zorg je voor een gevoel van urgentie. Daarmee heb je een ijzersterk middel in handen om twijfelende kandidaten sneller te laten reageren.

3. Hoelang duurt de procedure?

Heb je een uitgebreide selectieprocedure? Aarzel je om deze in de vacature te benoemen, bijvoorbeeld omdat je bang bent dat het kandidaten afschrikt? Bedenk je dan dat het beter is als kandidaten van tevoren afhaken, dan halverwege de procedure. Geef dus een eerlijk beeld van hoelang de procedure duurt en waar deze uit bestaat. Bijvoorbeeld 2 gesprekken en een assessment. Zo weet de sollicitant precies waar die aan toe is.

4. Met wie kan de kandidaat contact opnemen bij vragen?

In een vacaturetekst kun je natuurlijk niet alles vertellen. Geef daarom duidelijk aan met wie de kandidaat contact op kan nemen bij vragen over de functie of de procedure. Tip: voeg bij de namen van de collega’s de gewenste aanspreekvorm toe. Zo voorkom je miscommunicatie.

5. Hoe gaat het verder?

Vertel vooral hoe het verder gaat als er een match is. Wanneer kan de kandidaat starten? Is er sprake van een inwerktraject of opleiding? Dat wekt vertrouwen én zorgt dat je toekomstige collega zich direct welkom voelt.

Wat vermeld je vooral niet bij de selectieprocedure?

1. Voorrang voor interne kandidaten

“Bij gelijke geschiktheid krijgen interne kandidaten voorrang.” Het voelt misschien eerlijk om dit te benoemen in de vacaturetekst. Toch is ons advies om deze zin te vermijden. Het geeft externe kandidaten het gevoel dat hun kansen heel klein zijn, waardoor ze misschien helemaal niet meer solliciteren. Daarbij: hoe vaak komt het nu echt voor dat 2 kandidaten precies even geschikt zijn? Uiteindelijk gaat het altijd om de meest geschikte kandidaat.

2. Iedereen is welkom, ongeacht…

Diversiteit en inclusie spelen een steeds belangrijkere rol bij de werving van nieuwe kandidaten. Helaas slaan veel organisaties de plank hierbij volledig mis door te benoemen wie er allemaal welkom is, ongeacht huidskleur, afkomst, seksuele voorkeur en ga zo maar door. Op die manier plaats je juist mensen in een hokje en dat wil je nou net voorkomen.

3. ‘Mogelijk’

“Een assessment maakt mogelijk deel uit van de selectieprocedure.” Hoezo mogelijk? Als het goed is, weet je voordat je de vacature plaatst precies hoe de procedure eruit gaat zien. Met of zonder assessment bijvoorbeeld. Met het woordje ‘mogelijk’ creëer je verwarring.

4. De gesprekken vinden plaats op...

Het lijkt zo handig om de datum van de gesprekken in de vacature te vermelden. Dan kan de kandidaat daar alvast rekening mee houden. Maar zeg eens eerlijk. Zou jij een datum vrijhouden in je agenda voor een sollicitatiegesprek waarvan je niet eens weet of je ervoor wordt uitgenodigd? Voor veel kandidaten is dat niet mogelijk en niet wenselijk. Door de gesprekken in overleg met de sollicitant te plannen, laat je zien dat je als werkgever meedenkt met je (toekomstige) medewerkers.

5. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld

Voor wie zet je deze zin in je vacaturetekst? Niet voor de ideale kandidaat. Reden genoeg om deze zin voortaan weg te laten.

En nu... aan de slag!

Een duidelijke selectieprocedure helpt je zeker om vertrouwen te creëren bij sollicitanten. Net zoals een aansprekende vacaturetekst. Vind je het lastig om zo’n vacaturetekst te schrijven? Dan helpen onze ervaren tekstschrijvers je graag.