#ChatGPT: moeten tekstschrijvers zich zorgen gaan maken?

02/03/2023

Daphne Smit

Copywriter

arbeidsmarktcommunicatie


Bij Voor Tekst is donderdag blogdag. Deze week een blog over de komst van ChatGPT. Sinds de komst van de slimme chatbot kijkt iedereen vol verbazing naar wat ChatGPT allemaal kan. Ook wij bij Voor Tekst zijn hier de afgelopen tijd mee bezig geweest. Wat ChatGPT kan is indrukwekkend, toch zijn er ook beperkingen.

Kunstmatige intelligentie (ook wel AI genoemd), je hebt het vast voorbij zien komen in het nieuws. De afgelopen tijd is het gebruik van kunstmatige intelligentie toegankelijker dan ooit. Dit heeft onder andere te maken met de nieuwe AI-tool: de ChatGPT. Als copywriter houd je deze ontwikkelingen natuurlijk goed in de gaten.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een online chatbot die teksten schrijft en vragen beantwoordt. Dit gebeurt op basis van kunstmatige intelligentie en algoritmes. Met een aantal aanwijzingen heb je binnen een paar seconden een tekst gebaseerd op jouw input. Een leuk feitje is bijvoorbeeld dat de ChatGPT de titel van dit artikel heeft geschreven. Wat de chatbot allemaal kan, is dus zeker indrukwekkend. Moeten wij ons als tekstschrijvers dan zorgen gaan maken?

De menselijke touch

Kan een computer of een robot emoties, ervaringen of zelfs de humor van een mens imiteren? Spoiler: dat kunnen ze (nog) niet. Als tekstschrijver stel je je kwetsbaar op. Om een tekst krachtiger te maken, geef je voorbeelden en vertel je uit eigen ervaringen. Een robot kan dit niet. Het schrijven van een samenvatting of informerende tekst gaat de chatbot over het algemeen goed af. Maar kan deze ook ingezet worden voor teksten waarbij de focus meer ligt op een bepaald gevoel? Op dit moment is het antwoord nee.

Authenticiteit

Naast de menselijke touch die AI mist, zijn er ook andere beperkingen. De informatie die ChatGPT vindt komt van het internet. Als iedereen gebruikt blijft maken van de chatbot dan krijg je steeds vaker teksten die veel op elkaar lijken. De authenticiteit is dan nog ver te zoeken. Daarom blijft de creativiteit van een tekstschrijver voorlopig zeker van toegevoegde waarde.

Doelgroepgericht

Als tekstschrijver doe je daarnaast altijd onderzoek naar jouw doelgroep. Zonder een vooronderzoek is het niet duidelijk wat er bij jouw lezer speelt. Wat vinden ze belangrijk? Wat zijn hun drijfveren? Vooralsnog houdt ChatGPT hier geen rekening mee. Daarnaast doet ChatGPT veel verkeerde aannames en maakt het gebruik van onwaarheden.

Toekomst van ChatGPT

Iedereen die ChatGPT al eens gebruikte, heeft het vast al gemerkt: de dienst is vaak buiten gebruik door overbelasting. Niet handig bij een deadline! De chatbot is op dit moment ook nog gratis, maar de verwachting is dat dit door de populariteit snel zal veranderen. Of de chatbot nog steeds zo populair is als er betaald moet worden is natuurlijk nog de vraag.

Een mooi hulpmiddel

Hoewel de ChatGPT ons als tekstschrijvers nooit helemaal vervangt, zien we zeker mogelijkheden: een mooie samenwerking tussen de ChatGPT en de tekstschrijver. Want kom je er even niet uit? Dan is ChatGPT een mooi hulpmiddel om je weer op weg te helpen. Er zijn talloze mogelijkheden waar de chatbot je mee kan helpen.

De toekomst van AI

Tegen alle tekstschrijvers zeggen we dan ook: wees niet bang voor kunstmatige intelligentie, gebruik het in je voordeel. Zie het als een hulpmiddel voor inspiratie. Tekstschrijven is en blijft een specialisme wat we zeker niet kunnen uitbesteden aan een robot. Zoals Nicol Tadema al zei in het webinar over kunstmatige intelligentie: 'ChatGPT schrijft teksten, een goede copywriter raakt de lezer'.

Wij houden vooral van de combinatie. Bij Voor Tekst raken we de lezer én maken we graag gebruik van ChatGPT. Wil jij ook jouw doelgroep raken? Bel ons via (085) 760 42 06 of mail naar info@voortekst.nl. Samen kijken we welke diensten passen bij jouw arbeidsmarktvraag.