De 5 meest voorkomende valkuilen voor functietitels.
02/05/2023

Marouscha Panse-Haak
Copywriter
arbeidsmarktcommunicatie
De functietitel is het eerste wat mensen zien van je vacaturetekst. Toch wordt de kracht ervan vaak onderschat. Waar binnen HR en recruitment veel aandacht wordt besteed aan de vacature zelf, wordt over de functietitel nauwelijks nagedacht. Zonde, omdat je vacaturetekst juist valt of staat met de keuze van de functietitel. Daarom delen we met jou de 5 meest voorkomende valkuilen voor functietitels. En laten we jou zien hoe het beter kan.
Valkuil 1: de interne functietitel
Veel recruiters of hr-medewerkers kiezen ervoor om de interne functienaam te gebruiken in de vacaturetekst. Dat lijkt logisch, maar dat is het niet. Een naam die binnen jouw organisatie heel normaal is, kan bij iemand van buitenaf vraagtekens oproepen. Soms gebeurt het zelfs dat er intern een functietitel wordt gebruikt die extern iets heel anders betekent. Wanneer je deze naam gebruikt in de vacaturetekst, kan dat voor verwarring zorgen. Het gevolg: meer sollicitaties van mensen die eigenlijk niet aan het profiel voldoen. En dat wil je natuurlijk voorkomen.
Zo kan het ook: bij het schrijven van de vacaturetekst hoef je je niet aan de in het functiehuis opgestelde functietitel te houden. Kies in plaats daarvan voor een duidelijke naam die goed aansluit op de functie én de ideale kandidaat. Zo voorkom je misverstanden en vergroot je de kans op succesvolle werving.
Valkuil 2: de algemene functietitel
Je bent niet alleen in je zoektocht naar de ideale kandidaat. Integendeel: vacaturesites als Indeed en Nationale Vacaturebank staan momenteel overvol. Zeker in populaire vakgebieden als marketing hebben werkzoekenden het voor het uitkiezen. Een trend die al even gaande is binnen recruitment en HR. Zoek bijvoorbeeld maar eens naar vacatures voor online marketeer. Wat valt je op? Precies: duizenden resultaten. Zie daartussen maar eens op te vallen. Met een algemene functietitel als ‘online marketeer’ loop je al snel het risico te verdwijnen in de massa.
Zo kan het ook: onderscheid je van de rest door een sector of werkveld toe te voegen aan de functienaam. Zeker bij een overdaad aan resultaten zal een werkzoekende niet alle vacatures bekijken. Hij of zij scant de resultaten en klikt alleen door naar de meest relevante vacatures. Met een functietitel als ‘online marketeer verre reizen’ of ‘online marketeer elektronica’ maak je wél het verschil.
Valkuil 3: de lollige functietitel
Het andere uiterste zijn hippe, creatieve functietitels. Deze worden vaak ingezet door recruiters of HR specialisten om de vacature extra te laten opvallen. Vaak zijn deze grappig bedoelde functienamen helemaal niet duidelijk voor werkzoekenden. Weet jij bijvoorbeeld wat een taaltijger doet? Of een digital guru? Laat staan dat mensen hierop zoeken. Wil je dat je vacaturetekst door de juiste kandidaten gevonden en gelezen wordt? Blijf dan weg van dit soort lollige titels.
Zo kan het ook: wees duidelijk in wie je zoekt en wat de functie inhoudt. Zoek je een copywriter of een IT helpdesk medewerker? Zeg dat dan gewoon. Zo vergroot je de kans dat de juiste mensen solliciteren.
Valkuil 4: de functietitel waar niet op gezocht wordt
Je wilt natuurlijk dat je vacature goed gevonden wordt. Dat lukt je alleen als mensen zich herkennen in de functietitel. Met andere woorden: sluit de functietitel aan op waar de ideale kandidaat naar zoekt? Zo niet, dan krijgt deze kandidaat de vacaturetekst – waar je zo je best op hebt gedaan – mogelijk nooit te zien.
Zo kan het ook: vraag jezelf af welke functietitel jouw ideale kandidaat bovenaan het cv heeft staan. Vaak is dit hét antwoord op de vraag welke functietitel je het best kan gebruiken. Bestaat het antwoord op deze vraag uit meerdere functietitels? Gebruik dan Google Trends in je recruitment om te onderzoeken op welke functietitel het meest gezocht wordt. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar onderstaand voorbeeld.
Bron: Google Trends 28 december 2022
Valkuil 5: de incomplete functietitel
Ja, een goede functietitel is kort en krachtig. Toch is het verstandig om in sommige gevallen net iets meer informatie aan de functienaam toe te voegen. Bijvoorbeeld wanneer het om een parttimefunctie gaat. Vergeet je dit in de functietitel? Dan is de kans groot dat mensen die een fulltime baan zoeken ook op de vacature reageren. Zonde van hun tijd en die van jou. Als recruiter of HR specialist heb je het immers al druk genoeg. Toch gaat het vaak mis en is de functienaam incompleet. Dat geldt bijvoorbeeld als je een medewerker met een specifiek ervaringsniveau zoekt. Je wilt bijvoorbeeld geen schoolverlaters bereiken met een vacature voor een senior medewerker.
Zo kan het ook: geef in de functietitel direct aan waar je naar op zoek bent. Zoek je bijvoorbeeld een junior managementondersteuner of een parttime magazijnmedewerker? Laat dat dan vooral zien. Op die manier pas je preselectie toe in je vacature. Je zorgt ervoor dat alleen de kandidaten voor wie de vacature relevant is doorklikken en verder lezen.
Bonustip: blijf altijd scherp
Na het lezen van dit blog weet je als HR professional of recruiter precies waar je op moet letten bij het kiezen van een functietitel. Toch geven we je graag nog 1 laatste tip mee. Blijf altijd scherp en controleer regelmatig of de functietitel nog actueel is. Want de wereld van recruitment verandert zo ongeveer ieder uur. Een functienaam die bij een eerder geschreven vacaturetekst goed werkte, kan inmiddels alweer verouderd zijn. Online zoekgedrag verandert namelijk continu. Blijf je hiervan bewust en stuur zo nodig bij, dan blijven jouw vacatures goed vindbaar.