7 tips om jouw vacaturetekst visueel aantrekkelijk te maken.
25/05/2023

Sara Schwalb
Copywriter
arbeidsmarktcommunicatie
De opmaak van jouw vacaturetekst speelt een grote rol bij het wel of niet slagen van de werving. Je hebt namelijk maar een paar seconden om de aandacht van kandidaten te pakken. Een goede opmaak leidt je moeiteloos door de tekst en naar de call to action: de sollicitatiebutton.
Met deze 7 tips verbeter je de leesbaarheid, optimaliseer je de conversie en maak je het geheel visueel aantrekkelijk:
1. Gebruik beeld. Dat zegt meer dan 1.000 woorden
Als we het over beeld bij vacatureteksten hebben, hoef je niet direct te denken aan de meest fantastische visuals. Stel je eens voor welk beeld jouw vacaturetekst nu oproept. Of beter nog: laten we 2 verschillende vacatureteksten naast elkaar leggen. Welke van de 2 spreekt jou meer aan?
Hoewel beide vacatures de nodige informatie bevatten, nodigt de tweede tekst eerder uit om te lezen. Onder andere dankzij het gebruik van beeld.
Een aantal weetjes:
- teksten die beeld bevatten worden 42% beter onthouden dan teksten zonder beeld.
- door foto’s toe te voegen van bijvoorbeeld de werkplek en toekomstige collega’s creëer je sfeerbeleving.
- een foto van de manager of recruiter maakt de vacature persoonlijk en het wekt vertrouwen bij de lezer.
- een verwijzing naar een video zorgt dat de lezer zich een nog beter beeld kan vormen van de vacature en de werkgever.
Met stockfoto’s moet je oppassen. Deze worden gezien als onbetrouwbaar, cliché en zijn stigmatiserend. Hoe je je wel onderscheidt en authentiek overkomt? Door medewerkers een plekje te geven voor de camera. Uiteraard gebruik je de eigen werkplek als fotostudio. Let daarbij wel op de privacywetgeving.
Dura Vermeer zet eigen medewerkers in voor foto’s bij vacatures en ook voor video’s op hun werkenbij-website.
2. Pas dezelfde opmaak toe op al je vacatureteksten
Door bij elke vacaturetekst dezelfde opmaak te gebruiken zorg je voor herkenbaarheid. Dit versterkt je employer brand. Die herkenbaarheid gaat verder dan alleen de vacaturetekst. Voer de opmaak ook door op de werkenbij-website, recruitmentwebsite of vacaturebanken. En schrijf je bijvoorbeeld functienamen in vacatureteksten met een kleine letter? Doe dat dan ook op de werkenbij-website. Hoe meer herkenbaarheid, hoe eerder je als lezer weet waar je aan toe bent.
3. Gebruik een heldere functienaam
Zorg dat de functienaam herkenbaar en vindbaar is én de lading dekt. Vul de functienamen in via Google Trends en maak je keuze. Bij onvoldoende zoekvolume kun je onderzoek doen op LinkedIn. Verduidelijk de functienaam, indien nodig, met de sector waarbinnen de vacature beschikbaar is. Bijvoorbeeld bedrijfsleider horeca of bedrijfsleider varkenshouderij.
4. Gebruik tussenkopjes
Elk tussenkopje geeft exact aan waar het item over gaat, zodat de vacaturetekst overzichtelijk blijft. De lezer kan direct doorschakelen naar het item dat die persoon wil lezen. Mooi meegenomen is dat tussenkopjes met de juiste zoekwoorden de vindbaarheid van je vacature verhogen.
Een voorbeeld van een tussenkopje dat de vindbaarheid verhoogt:
- Als teammanager bij Albert Heijn in Almere krijg je:
5. Gebruik opsommingen/bulletpoints
Door opsommingen te gebruiken in de opmaak:
- wordt de tekst overzichtelijk.
- kunnen lezers de vacaturetekst eenvoudig scannen.
Ga je aan de slag met opsommingen? Gebruik dan geen minteken als opsommingsteken, dit kan een negatieve associatie opleveren. Vinkjes daarentegen worden juist als positief ervaren.
De tekst achter het eerste opsommingsteken krijgt de meeste aandacht. Onze kijklimiet ligt bij 7 bulletpoints en een oneven aantal bullets triggert het onbewuste brein meer dan een even aantal. De ideale lijst heeft 3 opsommingstekens.
Boekentip: Scanbaar schrijven door Mark van Bogaert.
6. Zorg voor de juiste tekstlengte
Een goede vacaturetekst werft, preselecteert, is vindbaar, is informatief en zet aan tot actie. Om dit te realiseren heb je al snel 400 tot 600 woorden per vacaturetekst nodig. Probeer altijd de juiste balans te vinden. Vertel niet meer dan noodzakelijk, maar zorg ook dat de tekst duidelijk is. Meer weten? In het blog Lengte van een vacaturetekst lees je er alles over.
7. Schrijf een onmisbare call to action
De allerbeste vacaturetekst is pas af met een goede call to action, oftewel een goede sollicitatiebutton. Een goede sollicitatiebutton is er een:
- die altijd op ooghoogte in beeld blijft, ongeacht je positie op de webpagina (sticky-sollicitatiebutton).
- met een contrasterende kleur (afhankelijk van de huisstijlkleur wordt rood, blauw, oranje of groen aangeraden).
- met een opvallend maar niet overdreven formaat.
- met een tekst die aanzet tot actie, bijvoorbeeld: solliciteer nu.
Je merkt het, bij de opmaak van de vacaturetekst komt een hoop kijken. Tijd dus om eens kritisch te kijken naar de opmaak van jouw vacaturetekst. Zie je al waar verbetering mogelijk is?
Toch nog hulp nodig bij jouw vacatureteksten?
Onze tekstschrijvers staan graag voor je klaar. Bel ons via (085) 760 42 06 of mail naar info@voortekst.nl. Samen kijken we welke diensten passen bij jouw arbeidsmarktvraag.