5 tips om alles uit je testimonial te halen.

07/04/2023

Marouscha Panse-Haak

Copywriter

arbeidsmarktcommunicatie


Een testimonial is een ijzersterk middel in de arbeidsmarktcommunicatie. Huidige collega's verkopen hun baan en hun werkgever aan potentiële nieuwe collega’s. Oftewel: een sterk staaltje referral recruitment. In een testimonial vertelt een collega hoe het is om bij jouw organisatie te werken. Daarmee maak je gebruik van 1 van de meest krachtige beïnvloedingsprincipes: sociale bewijskracht. Uit onderzoek van Indeed blijkt dat maar liefst 83% van de werkzoekenden zich laat beïnvloeden door reviews over de werkgever.

Een goede testimonial kan je dus veel opleveren. Maar hoe pak je het schrijven van een testimonial aan? We helpen je op weg met 5 tips om alles uit je testimonial te halen.

1 Weet welk verhaal je wilt vertellen

Een testimonial is meer dan zomaar een verhaal van een medewerker. Het is een belangrijk onderdeel van je wervingscampagne, waarmee je laat zien hoe het is om bij jouw organisatie te werken. Het is daarom slim om van tevoren goed na te denken over het verhaal dat je wilt vertellen. Wat is je doel en wie is je doelgroep? En wat maakt werken in jouw organisatie bijzonder?

Geef richting aan de testimonial en bepaal vooraf welke thema’s in elk geval aan bod moeten komen. Staat leren en ontwikkelen centraal in jouw organisatie? Dan is het logisch om dit ook terug te laten komen in de testimonial. Wil je de testimonial laten schrijven door een ervaren tekstschrijver? Zet deze thema’s dan in een briefing, zodat de tekstschrijver hier rekening mee houdt en gericht schrijft voor kandidaten die zo worden overtuigd.

2 Kies de juiste medewerker voor een testimonial

Denk goed na over welke medewerker je vraagt om mee te werken aan een testimonial. Natuurlijk wil je een ervaringsverhaal delen dat aansluit op de functie waarvoor je werft. Maar dat is niet het enige waar je op moet letten. Zorg er vooral ook voor dat de collega die je vraagt enthousiast is én goed kan vertellen. Iemand kan ontzettend goed zijn in zijn of haar werk, maar compleet dichtslaan tijdens een interview. Kies daarom voor iemand met een oprecht verhaal die het geen probleem vindt om als ambassadeur van jouw organisatie op te treden.

Daarnaast wil je natuurlijk de thema’s die je vooraf hebt bedacht terug laten komen in de testimonial. Ook dit is bepalend voor welke collega je hiervoor vraagt. Staat leren en ontwikkelen centraal? Vraag dan iemand die al meerdere opleidingen heeft gevolgd. Wil je jullie uitgebreide inwerktraject uitlichten? Vraag voor je testimonial dan een collega die nog niet zo lang bij jullie werkt. Het is heel waardevol om meerdere testimonials van verschillende medewerkers te schrijven. Iedereen heeft tenslotte een eigen verhaal. Zo kun je verschillende kanten van werken bij jouw organisatie laten zien.

3 Stel de juiste vragen

Tijdens het interview mag je het gesprek best een beetje sturen. Door de juiste vragen te stellen spoor je jouw collega aan om meer te vertellen over de onderwerpen die jij belangrijk vindt. Vraag door als je ergens meer over wilt weten en stuur bij als het gesprek afdwaalt. Stel altijd open vragen. Hiermee krijg je veel uitgebreidere antwoorden dan bij een gesloten ja-neevraag.

Natuurlijk wil je dat jouw organisatie zo goed mogelijk naar voren komt in de testimonial. Toch is het goed om ook naar de minder leuke kanten van het werk te vragen. Geef een eerlijk beeld van de functie. Dat helpt de lezer te bepalen of het werk iets voor hem of haar is.

4 Laat je verrassen

Bijsturen mag dus, maar doe het niet te veel. Moedig je collega vooral aan om zoveel mogelijk te vertellen en sta daarbij open voor verrassingen. Soms blijkt namelijk dat hele andere dingen belangrijk zijn aan het werk dan jij vooraf had bedacht. Durf dan vooral je eigen opzet los te laten en mee te gaan in het verhaal van de ander. Vaak komt daar uiteindelijk een nog beter en oprechter verhaal uit.

5 (Her)gebruik je testimonial slim

Waarschijnlijk krijgt de testimonial een plekje op jullie werkenbij-pagina. Een prima plek, maar je kunt er nog zoveel meer mee. Voeg bijvoorbeeld quotes uit de testimonial toe aan je vacaturetekst. Zo geef je in je vacature een nog completer beeld van het werk en de organisatie.

Quotes uit je testimonial zijn ook heel geschikt om te delen via social media. Grote kans dat je collega deze dan ook vol trots deelt met zijn of haar eigen netwerk. Dat vergroot het bereik van je bericht en daarmee van je testimonial. Zo vergroot je de kans op succesvolle werving.

Aan de slag!

Met deze tips heb je een uitstekende basis voor het (laten) schrijven van jouw testimonials. Inspiratie nodig? Lees dan de testimonials van onze collega’s Jeannine en Iris.